Volledig scherm
PREMIUM
Hoofdconservator Johan de Haan en hoofd collectiemanagement Fabienne van Beek in de zwaarbeveiligde loods in Lelystad, waar stukken liggen opgeslagen van Paleis Het Loo. © Foto Freddy Schinkel

Monsterklus in zwaarbeveiligde schatkamer van Paleis Het Loo

Jarenlang lagen tientallen kasten, lijsten en kinderspeelgoed van de koninklijke familie opgeslagen in depots op de zolders van Paleis Het Loo. Onttrokken aan de ogen van het publiek. Nu het Apeldoornse paleis verbouwd wordt, zijn duizenden objecten ondergebracht in een tijdelijk depot in Lelystad. Hier nemen collectiemedewerkers van het paleis de koninklijke objecten stuk voor stuk in handen en bekijken en beschrijven ze elk stuk minutieus. Een monsterklus met verrassende ontdekkingen.

In een zwaarbeveiligde loods, eerder werden hier euromunten bewaard, liggen rond de 16.000 objecten opgeslagen. Geen rommelmarktwaardige spullen, de objecten in Lelystad zijn nog maar een fractie van de gehele collectie van Paleis Het Loo, die in totaal 170.000 stukken telt. De overige 154.000 stukken liggen opgeslagen in een depot in Den Haag, of zijn aan andere musea of locaties uitgeleend.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn