Volledig scherm
Dat agenten kinderen uitnodigen bij een belangrijke maaltijd voor moslims aanwezig te zijn, wekt wrevel bij de provinciale PVV-leider Marjolein Faber. © ANP XTRA

Moslimmaaltijd van Apeldoornse politie valt niet lekker bij PVV

De Apeldoornse politie ligt onder vuur, omdat ze een traditionele moslimmaaltijd organiseert. De uitnodiging aan leerlingen om 23 mei met hun klas aanwezig te zijn bij een iftar, wekt wrevel bij onder anderen de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber.

De uitnodiging voor de iftar, een avondmaaltijd tijdens de vastenmaand ramadan, is maandag geplaatst op het Instagram-account van de Apeldoornse jeugdagent. Naast bijval krijgt de politie ook stevige kritiek, want past zo'n actie wel binnen het takenpakket van haar organisatie? De Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber maakt gehakt van het initiatief. ,,De politie moet gewoon haar werk doen. Er worden weinig politiezaken opgelost, het is moeilijk om aangifte te doen, laat ze zich daarmee bezighouden. We zijn een seculier land, dus houd hier alsjeblieft mee op."

Culturen kennen

Volgens de Apeldoornse politiechef Henk Lindt wordt al een aantal jaren een iftar gehouden, waarbij onder meer kerken, de joodse gemeenschap en maatschappelijke instellingen uitgenodigd worden. Dat nu ook jongeren via Instagram benaderd zijn, vindt hij geen probleem. ,,We zijn altijd op zoek naar verbinding. Om ook echt een politie voor iedereen te kunnen zijn, is het voor ons cruciaal om goed in verbinding te zijn met alle verschillende groepen in onze samenleving. In dit kader bezoeken we regelmatig kerken, scholen, ondernemers, wijkcentra, sportverenigingen, synagogen en andere maatschappelijke instanties. Ook het vieren van de iftar hoort voor ons in dit rijtje thuis. Het is goed om andere culturen te kennen."

Orde bewaken

De provinciale PVV-leider Faber brengt hij daarmee echter niet op andere gedachten: ,,De politie moet haar primaire taak uitvoeren. Ze moet de orde bewaken, geen feestjes voor aanhangers van de islam organiseren. Moskeeën vinden we al erg genoeg. Er is weinig blauw op straat en de werkdruk is hoog, als je dan dit soort dingen gaat doen heb je voor andere zaken geen tijd."

Meer begrip

Daarentegen vindt de Apeldoornse SP-fractievoorzitter Sunita Biharie de maaltijd wél een goed middel om te werken aan 'minder segregatie en meer begrip'. Elkaars culturen en gebruiken leren kennis, betekent nog niet elkaar bekeren, meent de socialist.

Ook in andere delen van het land valt de Apeldoornse actie op. Zo schrijft Annabel Nanninga, de Amsterdamse fractievoorzitter van Forum voor Democratie, dat de jeugdpolitie jongeren aan het ronselen is voor de ramadan.

De ramadan begint op 16 mei en duurt tot 14 juni. Elke dag wordt afgesloten met een maaltijd na zonsondergang, de iftar.

  1. Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afvaldienst nou zomaar mijn container mee?

    Gemist? Jarenlang vermiste kat uit Zwartsluis duikt ineens op op tv. En neemt de afval­dienst nou zomaar mijn container mee?

    Blijdschap en ongeloof bij Bart Mooiweer uit Zwartsluis toen hij op tv ineens zijn al jaren vermiste kat Vlekje voorbij zag komen. ,,Het is gewoon niet te bevatten", zegt hij na de hereniging met zijn huisdier. ,,Ik vind het nog steeds onwerkelijk.” Het is één van de meestgelezen verhalen van deze week. Een overzicht van nog meer verhalen die zeker het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn