Volledig scherm
Dat agenten kinderen uitnodigen bij een belangrijke maaltijd voor moslims aanwezig te zijn, wekt wrevel bij de provinciale PVV-leider Marjolein Faber. © ANP XTRA

Moslimmaaltijd van Apeldoornse politie valt niet lekker bij PVV

De Apeldoornse politie ligt onder vuur, omdat ze een traditionele moslimmaaltijd organiseert. De uitnodiging aan leerlingen om 23 mei met hun klas aanwezig te zijn bij een iftar, wekt wrevel bij onder anderen de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber.

De uitnodiging voor de iftar, een avondmaaltijd tijdens de vastenmaand ramadan, is maandag geplaatst op het Instagram-account van de Apeldoornse jeugdagent. Naast bijval krijgt de politie ook stevige kritiek, want past zo'n actie wel binnen het takenpakket van haar organisatie? De Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber maakt gehakt van het initiatief. ,,De politie moet gewoon haar werk doen. Er worden weinig politiezaken opgelost, het is moeilijk om aangifte te doen, laat ze zich daarmee bezighouden. We zijn een seculier land, dus houd hier alsjeblieft mee op."

Culturen kennen

Volgens de Apeldoornse politiechef Henk Lindt wordt al een aantal jaren een iftar gehouden, waarbij onder meer kerken, de joodse gemeenschap en maatschappelijke instellingen uitgenodigd worden. Dat nu ook jongeren via Instagram benaderd zijn, vindt hij geen probleem. ,,We zijn altijd op zoek naar verbinding. Om ook echt een politie voor iedereen te kunnen zijn, is het voor ons cruciaal om goed in verbinding te zijn met alle verschillende groepen in onze samenleving. In dit kader bezoeken we regelmatig kerken, scholen, ondernemers, wijkcentra, sportverenigingen, synagogen en andere maatschappelijke instanties. Ook het vieren van de iftar hoort voor ons in dit rijtje thuis. Het is goed om andere culturen te kennen."

Orde bewaken

De provinciale PVV-leider Faber brengt hij daarmee echter niet op andere gedachten: ,,De politie moet haar primaire taak uitvoeren. Ze moet de orde bewaken, geen feestjes voor aanhangers van de islam organiseren. Moskeeën vinden we al erg genoeg. Er is weinig blauw op straat en de werkdruk is hoog, als je dan dit soort dingen gaat doen heb je voor andere zaken geen tijd."

Meer begrip

Daarentegen vindt de Apeldoornse SP-fractievoorzitter Sunita Biharie de maaltijd wél een goed middel om te werken aan 'minder segregatie en meer begrip'. Elkaars culturen en gebruiken leren kennis, betekent nog niet elkaar bekeren, meent de socialist.

Ook in andere delen van het land valt de Apeldoornse actie op. Zo schrijft Annabel Nanninga, de Amsterdamse fractievoorzitter van Forum voor Democratie, dat de jeugdpolitie jongeren aan het ronselen is voor de ramadan.

De ramadan begint op 16 mei en duurt tot 14 juni. Elke dag wordt afgesloten met een maaltijd na zonsondergang, de iftar.

  1. Mengeling van emoties rond herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
    PREMIUM

    Mengeling van emoties rond herinne­rings­cen­trum Apeldoorn­sche Bosch

    In het huis waar Yvonne Elzas als kind logeerde, komt een permanent herinneringscentrum over het oorlogsdrama van het Apeldoornsche Bosch. Haar grootouders woonden hier omdat haar opa directeur was van internaat Paedagogium Achisomog. Goed dat het herinneringscentrum er komt, zegt Elzas, al vindt ze het zelf steeds moeilijker om oorlogsverhalen te horen. ,,Ik kan bijna geen documentaire zien, maar nog steeds voel ik me hier ontzettend thuis.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn