Volledig scherm
Rein Masselink (op de foto links) sponsorde met zijn bromfietszaak aaan de Sumatralaan het Batavusteam van de Veluwse Vicky Rijders dat in 1957 Gelders kampioen werd. Rechts op de foto de latere VVR-voorzitter Riep Zijlstra. foto Familie Masselink

Motorcross ooit propagandist natuur

Apeldoorn - In 1955 kon dat nog gewoon: een tochtje met knetterende tweetakt-brommertjes door Park Berg en Bos. De toenmalige VVV-directeur de heer Fortuyn Harreman had de Apeldoornse bromfietsclub de Veluwse Vicky Rijders (VVR) zelfs verzocht om onder het motto 'Berg en Bos in Lentedos' een oriënteringsrit voor bromfietsen te organiseren.

'Via deze sport komen toeschouwers in contact met natuurschoon in Apeldoorn en omgeving', zegt hij in 1961 nog eens een keer als voorwoord in een wedstrijdboekje van een VVR-clubcross. In 1963 is de VVR de gemoedelijkheid van de brommer kwijt en gooit en smijt ook de 250cc-klasse de noppenbanden door het zand van thuishaven circuit Orderbos. In 1953, twee jaar voor de bewuste Berg-en-Bosrit, was de club opgericht en legde zich eerst vooral toe op puzzelritten en behendigheidswedstrijden.Oud-clublid Jan Kleinbussink (66): "Zeg maar een beetje tussen paaltjes door rijden."

Kleinbussink en Gerrit van Cotthem (63) maken deel uit van een groep oud-leden die de in 1998 opgeheven club voor een reünie weer bij elkaar wil brengen. In april 2013. De club zou dan zestig jaar hebben bestaan.

De jongens die zich destijds krampachtig aan de handvatten vasthielden om in het zadel te blijven, zijn nu heren op leeftijd. De liefde zit nog diep. Van Cotthem denkt terug aan 'de mooist denkbare jeugd'. En dan zijn het niet alleen de wedstrijden in stuifzand en door onbegaanbare blubber in Orderbos of op hun trainingscircuit de Watergang bij Assel. VanCotthem en Kleinbussink denken ook aan het opbouwen van het circuit waarvan de stobben voor een Grand Prix gerooid moesten worden. Of aan de wedstrijden elders in het land, waarbij de heren-coureurs per bus werden vervoerd en hun motorfietsen in de vrachtwagen van groentehandelaar Van Cotthem werden overgebracht.

De club bereikte op het hoogtepunt met 160 leden de status van grootste crossclub van Nederland. Het circuit aan de Kleiberg werd het podium van verschillende WK's. Cross-grootheden als Pedro Tragter, Frans Sigmans en Gerard Rond lieten hun profiel achter in het zand van Orderbos. Het einde van de club werd ingeluid in 1992. De gemeente beschuldigt de VVR van de kap van 40 bomen en geeft geen vergunning voor crosswedstrijden meer af.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn