Muziek en toneelspel brengen warmte in oude fabriekshal op de Zwitsal

video'Hal 36' van de Zwitsalfabriek veranderde dinsdagavond even in het decor waar over twee maanden een van de scenes van de voorstelling 'Prateur Apeldoorn' wordt opgevoerd. De muzikanten, koorleden, acteurs en regisseur wilden ontdekken en aanvoelen hoe de los van elkaar gerepeteerde stukken zouden samenkomen in de lege fabriekshal. 

Zwitsal

Nicole Vervloed bedacht als locatieregisseur de scène die in de hal van de Zwitsal wordt gespeeld. Voordat de muzikanten van Muziekvereniging De Eendracht uit Apeldoorn samen met de drie koren OZON, Circle of Live en Novum Canticum, kunnen repeteren, legt Vervloed de verhaallijn uit. ,,Deze scène vertelt het verhaal van de vrouw van de directeur van de fabriek. Zij maakt zich zorgen over de toekomst van de fabriek. In verwachting van een kind komt ze op het idee om babyzalf te gaan produceren,  waarmee ze de toekomst van de fabriek en die van haar ongeboren kind veilig stelt.'' 

Repeteren

Na een korte uitleg is het tijd voor het echte werk. Onder leiding van dirigent Ineke van Jaarsveld brengt het samengestelde koor de ingestuurde stukken ten gehore. De 45 muzikanten van De Eendracht  laten op hun beurt de muziekstukken horen en begeleiden wanneer de actrice haar rol speelt. 

Zes locaties

Prateur Apeldoorn is een voorstelling die op de zes verschillende locaties in de stad wordt opgevoerd. Het publiek loopt van locatie naar locatie, of reist per historische bus. Op elke locatie wordt een scène van het verhaal gespeeld, van ongeveer twaalf minuten.  De scènes worden gespeeld door een mix van professionele acteurs, musici en dansers, koren en amateurgezelschappen uit de omgeving. 

April

De prateurvoorstellingen komen uit de koker van theatergezelschap De Plaats, dat eerder in Arnhem, Doesburg, Nijmegen en Wageningen voorstellingen liet zien.  Van 11 tot en met 21 april 2018 speelt Muziektheater De Plaats het stuk 'Van Zwitsal naar CODA Prateur Apeldoorn' , kaarten te zijn te koop via prateurapeldoorn.nl.

Volledig scherm
Oefenen voor de voorstelling in de oude Zwitsal-fabriek. De meeste acteurs en muzikanten droegen warme jassen tegen de kou. © Rob Voss

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn