Volledig scherm
Een nest met de eikenprocessierups. © Rob Voss

Nachtwerk voor gemeente in strijd tegen eikenprocessierups

Medewerkers van de gemeente Apeldoorn gaan de komende twee weken de strijd aan met de eikenprocessierups. Die doen ze niet alleen overdag, maar ook 's nachts. 

Met een biologisch bestrijdingsmiddel probeert de gemeente preventief de rups te bestrijden. Het blad van de eiken wordt de komende twee weken ingespoten met het middel. 

De eikenprocessierups, ook wel jeukrups genoemd, komt in de maanden mei, juni en juli op een groot aantal eikenbomen in heel Nederland voor. Met name de microscopisch kleine brandharen zorgen voor irritatie, niet alleen bij mensen maar ook bij dieren. Wie in aanraking komt met de brandharen kan klachten krijgen als jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

Apeldoorn bestrijdt de rups niet alleen met een biologisch middel, ook worden er nestkastjes op strategische plekken opgehangen in de hoop dat die mezen aantrekken. Die vogels eten de rupsen graag.

Vorig jaar nam de overlast toe in vergelijking met het jaar ervoor. In juni bleek de rups in zeker 2300 bomen te zitten, twee keer zoveel als een jaar eerder. Met een speciale stofzuiger worden de rupsen en nesten ook uit de bomen gezogen. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn