Volledig scherm
Burgemeester Berends van Apeldoorn © Gemeente Apeldoorn

Nieuw datalek schaadt privacy van burgemeester Apeldoorn

APELDOORN - Als criminelen er de hand op weten te leggen, kunnen de gevolgen groot zijn. De Stentor kreeg de zeer privacygevoelige burgerservicenummers (BSN) van de burgemeester, vier wethouders én een oud-wethouder van de gemeente Apeldoorn zomaar in handen.

Een zuiver datalek. Na een vergelijkbaar voorval eerder dit jaar beloofde de gemeente nog beterschap. Nu blijkt dat er in Apeldoorn al negen lekken zijn geweest waarvan er vijf zijn gemeld bij de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens omdat er gevoelige informatie 'op straat' is beland.

Het recente geval gaat om het BSN van burgemeester John Berends en wethouders Paul Blokhuis, Johan Kruithof, Detlev Cziesso en Mark Sandmann. Ook het nummer van oud-wethouder Olaf Prinsen zit tussen de paperassen die de Stentor kreeg.

Privacylek
In juli zei de gemeente Apeldoorn maatregelen te nemen na een soortgelijk privacylek. Deze krant vroeg toen een vergunning op bij de gemeente. Op de papieren die de Stentor kreeg, stonden allerlei persoonsgegevens van de persoon die de vergunning aanvroeg. Tot aan het BSN aan toe. Dat is in strijd met de privacywet.De gemeentewoordvoerder sprak destijds van een 'goede wake-up call'. "Voor de ambtelijke leiding is dit aanleiding om de procedures direct aan te scherpen."

Neveninkomsten
Recent vroeg de Stentor weer informatie op. Burgemeester en wethouders moeten hun neveninkomsten elk jaar opgeven. Als zij te veel bijverdienen, moet dat worden verrekend met hun salaris. De Stentor vroeg informatie hierover op. Per mail kreeg de krant de documenten met daarin dus de nummers.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn