Volledig scherm
In 2015 kwamen er nog veteranen die in de Tweede Wereldoorlog hebben meegevochten naar Apeldoorn. De komende jaren wordt op meerdere manieren de verbinding tussen het oorlogsverleden, heden en toekomst gezocht. foto Maarten Sprangh

Nieuwe activiteiten rondom bevrijding Apeldoorn

Apeldoorn gaat de herdenking van de bevrijding een impuls geven. Dat kan de stad meer toeristen opleveren. Maar vooral het educatieve aspect en de morele plicht zijn belangrijk: het levend houden van de herdenking. In kroonjaar 2020 komt er opnieuw een bevrijdingsfestival en Apeldoorn gaat een bijzondere samenwerking aan met andere 'Canadese' plaatsen in Nederland.

In heel Nederland zal het einde van de Tweede Wereldoorlog vanaf volgend jaar extra aandacht krijgen. In 2019 is het 75 jaar geleden dat een groot deel van de zuidelijke provincies werd bevrijd. In 2020 is dat van toepassing voor de rest van het land.
Apeldoorn, dat vandaag, 17 april, als bevrijdingsdag heeft, haakt aan bij een aantal grotere projecten in dat verband. Het gaat onder meer een bijzondere samenwerking aan met de provincie Zeeland en de gemeenten Bergen op Zoom, Rijssen-Holten en Berg en Dal (Groesbeek). De samenhang tussen deze gemeenten is dat ze allemaal nog altijd een sterke link hebben met de Canadese bevrijders.
De gemeenten en de provincie Zeeland laten nu het 'verbindende verhaal' uitwerken en vastleggen. Dat brengt dat stuk geschiedenis met de rol van Canada onder de aandacht, en kan de basis zijn voor nieuwe activiteiten. Het moet bovendien buitenlandse gasten ertoe aanzetten meer dan één plaats te bezoeken.

Veteranen

De Apeldoornse Stichting Bevrijding '45 houdt in mei 2020 opnieuw een groot bevrijdingsfestival in Apeldoorn. Dat past in de bijzondere traditie van veteranendefilés zoals die sinds 1985 om de vijf jaar zijn gehouden. De opzet zal dit keer wat anders zijn, maar het kan goed dat er toch weer Canadese oud-strijders komen. ,,In 2015 was de jongste 87, dus reken maar uit. Maar het is zeker wel denkbaar dat er een enkele veteraan zal zijn. Als het enigszins kan, komen ze. En al komt er maar één: die zullen we pamperen.''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn