Volledig scherm
De voormalige bankvilla heeft met projectontwikkelaar Buvaplan en Venema Gevelrenovatie twee nieuwe eigenaren. Het monumentale pand wordt op dit moment grondig verbouwd. foto Bert Felix ;In het voorportaal van het monumentale kantoorpand aan de Deventerstraat 25a, waar ooit ING private banking zat, komt een glazen entree. artist impression I'M Architecten

Nieuwe bestemming oude kantoorvilla

APELDOORN - Ooit zat er de afdeling private banking van ING, die zelf het buurpand liet bouwen. Na enkele jaren van antikraak is er weer een nieuwe bestemming gevonden voor het monumentale kantoorpand aan de Deventerstraat, pal tegenover de achterkant van het stadhuis. De restauratie van het pand is begonnen.

De voormalige bankvilla heeft met projectontwikkelaar Buvaplan en Venema Gevelrenovatie zelfs twee nieuwe eigenaren. Buvaplan trekt eind dit jaar in het kantoorpand, Venema is nu al verhuisd. De gevelspecialist uit Lochem had al langer plannen om zich in Apeldoorn te vestigen, waar met de vele monumentale panden in woonwijk de Parken al een groot deel van zijn klanten is gevestigd.

Buvaplan is vooral bekend van de drie moderne kantoorvilla's die het bedrijf ontwikkelde aan de Quarles van Uffordlaan. Zelf betrok Buvaplan een deel van een van de villa's, maar toen zich een koper aandiende voor het volledige kantoor, maakte Buvaplan met plezier plaats.

Het bedrijf verhuisde vervolgens naar een huurpand in de Oranjelaan, maar bleef uitkijken naar een duurzame belegging. ,,We zitten daar in een heel erg mooi pand, maar we wilden toch een eigen gebouw'', zegt directeur Gert-Jan Haandrikman van Buvaplan.

Het oog viel vervolgens op de kantoorvilla aan de Deventerstraat, die enigszins verscholen ligt tussen het opvallende kantoor van ING van de architecten Alberts en Van Huut en kantoorgebouw Centerpoint, het voormalige politiebureau van Apeldoorn, onder meer doordat de voorgevel van het in 1875 gebouwde gemeentelijke monument wat teruggelegen is. ,,Maar het is echt een heel mooi pand'', zegt Haandrikman.

Volgens plan wordt het pand van binnen in oude staat teruggebracht, waarbij de later ingebrachte systeemplafonds worden verwijderd en er weer hoge plafonds verschijnen.

Aan de buitenkant verandert alleen de entree van het gebouw. Buvaplan en Venema laten de aluminium pui in het deurportaal vervangen door een glazen doos, die naar buiten steekt en dient als ontvangsthal. Ook boven de entree keert glas terug in de toog van het gebouw. ,,Er moet echt een entree met allure komen, in plaats van de entree die nu in de zijkant zit. De glazen hal is vier meter hoog, zodat we er een mooie kroonluchter in kunnen hangen'', zegt Haandrikman.

Architect van de restauratie en nieuwe entreehal is Martin Kleine Schaars van I'M Architecten uit Deventer, niet toevallig ook de architect van de renovatie en uitbreiding van het voormalige bankgebouw aan de andere kant van het blok, waar nu uitzendbureau Timing haar vestiging heeft. Haandrikman: ,,Ik was daar altijd zeer enthousiast over. Daarom hebben we hem ook gevraagd voor deze klus''.

Commissie voor ruimtelijke kwaliteit vol lof

De commissie voor ruimtelijke kwaliteit is vol lof over het ontwerp voor het moinumentale pand aan de Deventerstraat. Eerder bestonden er bezwaren tegen een grotere uitbouw. ,,Er ligt nu een prachtig ontwerp dat recht doet aan het gebouw. Ik ben er heel enthousiast over'', aldus Ton Kleinjans, lid van de commissie. Het kantoorpand krijgt vervolgens ook een voortuin. Mocht de boom de verbouwing niet overleven, dan komt er een nieuwe zilverlinde, die even groot is als de huidige boom.

Volledig scherm
De voormalige bankvilla heeft met projectontwikkelaar Buvaplan en Venema Gevelrenovatie twee nieuwe eigenaren. Het monumentale pand wordt op dit moment grondig verbouwd. foto Bert Felix ;In het voorportaal van het monumentale kantoorpand aan de Deventerstraat 25a, waar ooit ING private banking zat, komt een glazen entree. artist impression I'M Architecten
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn