Volledig scherm
Op deze plek komt een winkelpand met veel glas. Het zal dus een heel ander straatbeeld opleveren dan het voormalig Kruidvatpand. © Johannes Rutgers

Nieuwe blikvanger aan Hoofdstraat klopt nog niet helemaal

De nieuwbouw van een nieuw, groot winkelpand tegenover de Oranjerie in Apeldoorn kan nog niet in gang worden gezet. Eerst moet de architect van het gebouw zich opnieuw over het ontwerp buigen: wordt de gevel licht, of donker?

Het gaat om de plek waar tot deze zomer een Kruidvat-filiaal zat; op de hoek van de Hoofdstraat en Beekstraat. Elizen Vastgoed laat er een modern gebouw neerzetten waarin één grote winkel kan trekken, maar dat ook opgedeeld kan in kleinere eenheden. De eerste huurder is kledingwinkel Costes.

Positief

SUM Architecten heeft een gebouw ontworpen met veel glas en een gebogen pui op de hoek. De commissie ruimtelijke kwaliteit (crk), die voor de gemeente Apeldoorn bouwplannen beoordeelt op onder meer stedenbouwkundige aspecten, reageerde in juni van dit jaar positief over die opzet. Wel waren er nog wat kleinere aandachtspunten.

Pleintje

SUM heeft het plan nu opnieuw voorgelegd, maar dat heeft nog geen definitieve instemming opgeleverd. De crk verbaast zich over de gekozen kleur van de stenen in de gevel. Het gebouw is opgedeeld in een soort erkers die iets ten opzichte van elkaar verspringen. Dat zorgt ervoor dat het minder overkomt als één groot blok. Die aanpak op zich is goed, vindt  de crk, maar het is eigenaardig dat de kleuren verlopen van donker naar licht. Aan de uiteinden van het pand zijn de stenen donker. Op de hoek van Hoofdstraat en Beekstraat, het ‘pleintje’ voor de hoofdingang van de Oranjerie, zou de gevel haast wit zijn. Dat is wel erg flets voor zo'n prominente plek, vindt de commissie ruimtelijke kwaliteit.

Stevig

De commissie begrijpt de bedoeling van architect om een chique uitstraling te krijgen door de combinatie van de lichte steen met donkere kozijnen. Dat is prima vanuit het belang van de verhuurder, maar de crk heeft als taak het bredere straatbeeld van de binnenstad te bewaken, zo motiveert de commissie. En dus heeft de architect nu de opdracht om te zoeken naar een meer ‘donkere, stevige’ kleur. Dat zou overigens op zich niet veel vertraging voor het plan hoeven te betekenen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn