Hier komt het ecoduct over de Kootwijkerweg.
Volledig scherm
Hier komt het ecoduct over de Kootwijkerweg. © Maarten Sprangh

Nieuwe ecoducten moeten Veluwe voor mens én dier veiliger maken

Als alles volgens plan verloopt zijn de Noord- en Zuid-Veluwe vanaf medio volgend jaar weer met elkaar verbonden. Er is inmiddels een begin gemaakt met de aanleg twee natuurbruggen die dat mogelijk moeten maken. 

Het ene ecoduct komt tussen Hoog Soeren en Nieuw Milligen over de Amersfoortseweg (N344). Het andere even voorbij laatstgenoemde plaats over de Kootwijkerweg (N302). Automobilisten moeten er rekening mee houden dat de snelheid ter hoogte van de werkzaamheden is verlaagd naar 50 kilometer per uur. 

Inhangen

Naar verwachting worden de bruggen aan het einde van komende winter ingehangen. Dit gebeurt gedurende twee weekenden. Het verkeer wordt dan omgeleid. 

Door Noord- en Zuid-Veluwe op deze manier weer met elkaar te verbinden, kunnen dieren als edelherten veilig oversteken. Het vermindert volgens de provincie Gelderland, mede dankzij de aanleg van een verkeersraster, ook de kans op aanrijdingen. Bovendien moet de brug over de Kootwijkerweg de landbouwenclave Uddel-Elspeet ontlasten. 

Eerbetoon aan Cornielje

Bij zijn afscheid als Commissaris van de Koning van onze provincie, werd al bekend dat de natuurbrug over de N302 wordt vernoemd naar Clemens Cornielje. 

De brug over de N344 gaat Aardmansberg heten. De Aardmansberg is een 100 meter hoge heuvel in de stuwwal en een van de hoogste toppen op de Veluwe. Volgens een oude sage woonde in de Aardmansberg al eeuwen een kwaadaardig aardmannetje dat voorbijgangers angst aanjoeg. Hij zou wonen in een ondergronds gangenstelsel.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn