Een impressie van de nieuwe reclamemast die bij de op- en afritten in Zuid moet komen.
Volledig scherm
Een impressie van de nieuwe reclamemast die bij de op- en afritten in Zuid moet komen. © Courage architecten

Nog veel discussie over reclamezuil bij A1 Apeldoorn-Zuid

De komst van een nieuwe reclamemast langs de A1 bij Apeldoorn-Zuid is nog geen zekerheid. Binnen de Apeldoornse politiek bestaat veel twijfel over de opzet.

De mast van maximaal 50 meter hoog moet ten zuiden van de snelweg komen, op de carpoolplaats langs de Kayersdijk. Het is een initiatief van de franchise-nemer van het McDonald’s-restaurant in dat gebied. Op 38 meter hoogte komt er daarom een gele M, zo is de bedoeling. Vlak daaronder twee led-schermen van elk (maximaal) 90 vierkante meter waarop reclames te zien zijn.

Licht

Donderdagavond besprak de politiek het plan. Meerdere partijen maken zich, net als enkele bewoners van het buitengebied, zorgen over lichtoverlast en horizonvervuiling. Burgemeester en wethouders zien de mast als een verrijking, maar sommige fracties in de gemeenteraad beoordelen het als een obstakel dat in verkeerde zin opvalt en afleidt.

Tot nu toe zijn alleen VVD en CDA uitgesproken voor komst van de zuil, zo bleek donderdag. Onder meer GroenLinks is duidelijk tegen. Partijgenoot Detlev Cziesso moet als wethouder juist proberen het plan geaccepteerd te krijgen. De ‘nee’ van zijn eigen GroenLinks als een van de coalitiepartijen is dus een streep door de rekening. Daar staat tegenover dat de PvdA als oppositiepartij naar een ‘ja’ neigt, maar daarmee is er nog geen gegarandeerde meerderheid.

Windenergie

Als er volgende week gestemd wordt, zal het standpunt van D66 belangrijk worden. Raadslid Jeroen Slikker stelt dat het nog beide kanten op kan; komende week bespreekt hij met zijn partijgenoten welke argumenten de doorslag geven. Lokaal Apeldoorn wil alleen instemmen als duidelijk is dat de mast ook duurzaam wordt, bijvoorbeeld door er een kleine vorm van windenergie aan te koppelen.

Simpel

Het doorhakken van de knoop in de gemeenteraad kan wel eens een theoretische afweging worden. De raad moet ‘slechts’ het bestemmingsplan en een ander stuk vaststellen dat de plaatsing van een constructie op de bewuste plek mogelijk maakt, redeneert wethouder Cziesso. Om daar nee tegen te zeggen moet de politiek volgens hem ‘ruimtelijke’ argumenten hebben. Het gaat volgens Cziesso volgende week dus niet om een ja of nee tegen deze specifieke mast.
Maar dat is veel partijen te simpel: in alle stukken bij het besluit gaat het wel degelijk heel concreet om deze reclamezuil.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn