Volledig scherm
PREMIUM
Een nest met eikenprocessierupsen in Ommen. Een vrouwtjesvlinder kan 100 tot 200 eitjes afzetten. Hieruit kruipen in het voorjaar rupsen. © GinoPress B.V./archief

Nu al genoeg van de jeukrups? Volgend jaar zijn ze (mogelijk) met nog meer!

De kans bestaat dat we in 2020 nog veel meer last gaan krijgen van eikenprocessierupsen dan nu al het geval is. Dat bevestigt directeur Bastiaan Meerburg van Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Het goede nieuws: aan meer preventie en betere bestrijding wordt gewerkt.

Doordat er deze zomer extreem veel rupsen zijn, krijgen we te maken met een groeiende populatie aan vlinders. Die gaan deze zomer paren, waarna de vrouwtjes hun eitjes in augustus afzetten in de boomtoppen. Een vrouwtjesvlinder kan 100 tot 200 eitjes afzetten. Hieruit kruipen in het voorjaar rupsen. ,,Als we vergelijkbare weersomstandigheden hebben als afgelopen voorjaar, dan durf ik de stelling aan dat de overlast volgend jaar nog groter wordt’’, zegt Erik Punt van groenbedrijf Eijkelboom/De Eijk Groep uit Apeldoorn. 

Voorjaar

Zijn bedrijf bestrijdt in opdracht van gemeenten de eikenprocessierups. Afgelopen najaar voorspelde Punt al dat de eikenprocessierups in 2019 voor enorme overlast zou gaan zorgen. Door het vroege en relatief warme voorjaar, zijn de eerste rupsen dit jaar al in april waargenomen. De afgelopen weken is er sprake van een ware rupsenplaag. Nooit eerder meldden zoveel mensen zich met klachten na in aanraking te zijn geweest met de brandhaartjes die de rupsen afscheiden.

  1. Verzet tegen nieuwe wielerbaan in Apeldoorn: ‘Hoe moet ik dan met mijn scootmobiel de hondjes uitlaten?’
    PREMIUM
    video

    Verzet tegen nieuwe wielerbaan in Apeldoorn: ‘Hoe moet ik dan met mijn scootmo­biel de hondjes uitlaten?’

    ,,Hoe moet ik in godsnaam met mijn scootmobiel de hondjes uitlaten als dit plan doorgaat?’’ Jan Bijl kan zijn boosheid niet verbergen, als hij op een van zijn zeven uitlaatrondes van deze dag door het Kanaalpark rijdt. Wanneer het wielerparcours dat De Adelaar hier wil aanleggen er komt, is er voor hem geen plaats meer, vreest hij. Wat hem betreft doen ze met dat plan zijn naam eer aan: de bijl erin!

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn