Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ochtendspits vol chaos verwacht in Oost-Nederland door OV-staking en politie-actie op A1 en A28

De maandagse ochtendspits dreigt een chaos te worden voor Oost-Nederland: oponthoud door langzaam aan-acties van politie en hulpdiensten op A28 en A1 en forse vertragingen door trein- en busreizigers door een staking in het openbaar vervoer. De NS heeft zelfs besloten de treinen pas na de staking te laten rijden.

Volg alle ontwikkelingen op de voet in ons liveblog.

Met de acties op ‘pensioenprotestdag 18 maart’ protesteren onder meer politie, brandweer en andere hulpdiensten, treinpersoneel, havenpersoneel, NS-personeel en douanepersoneel tegen de voorgestelde verhoging van de pensioenleeftijd; zij vinden dat het kabinet de leeftijd op 66 jaar moet vastzetten. 

66 kilometer per uur

De politiebonden hebben aangekondigd dat hun leden in estafettevorm - per politieregio - met een snelheid van niet meer dan 66 kilometer per uur vanuit onder meer Groningen (A28) en Enschede (A1) rond 7 uur in de ochtend naar het Malieveld in Den Haag vertrekken; daar protesteren zij tussen 12 en 17 uur tegen de verhoging van pensioenleeftijd. 

Het betekent dat de colonne vanuit het noorden tegen 07.45 uur de A28 bij Meppel bereikt en die vanuit Twente tegen 07.30 uur  bij Deventer aankomt. Via knooppunt Hoevelaken gaat het dan via Utrecht en Gouda naar Den Haag. 

Alle rijstroken

Gerrit van de Kamp van politiebond ACP stelt dat politiewagens en voertuigen van andere hulpdiensten de hele route naar Den Haag  over de volle breedte van de weg blijven rijden, waarschijnlijk met zwaailichten aan.  Van de Kamp stelt dat vele duizenden politiemedewerkers meedoen. ,,Het wordt echt heel groot, er doen meerdere sectoren aan de bak. We willen het kabinet laten zien dat al deze beroepsgroepen er nu echt klaar mee zijn.’’

Rommelige spits

Rijkswaterstaat en de ANWB waarschuwen weggebruikers rekening te houden met een ‘rommelige’ spits. De ANWB verwacht dat de wegen extra druk zijn omdat veel forenzen vanwege de OV-stakingen juist kiezen voor de auto. Rijkswaterstaat is niet blij; de dienst verwacht een rommelige ochtendspits met drukte en oponthoud door de acties en het verwachte regenachtige weer. 

NS rijdt laat

In het openbaar vervoer leggen tussen 06.00  en 7.06 uur - 66 minuten - meerdere vervoerders het werk neer. De NS heeft daarom zondagmiddag besloten de dienstregeling maandag pas ná de staking te laten beginnen. Het bedrijf denkt zo in de loop van de ochtend weer een betrouwbare dienstregeling aan te kunnen bieden. 

De chauffeurs van bus- en regionale treinvervoerders  Arriva, Syntus en Keolis staken niet; toch  verwachten de bedrijven extra drukte en mogelijk langere reistijden.  Reizigersorganisatie Rover is niet te spreken over de acties. Ze vindt dat de OV-reizigers ten onrechte worden getroffen door de ‘buitenproportionele’ acties. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn