Oerlelijk gebouwtje in Apeldoorn nu een pareltje

Video Een grijs gebouwtje van ProRail aan de Laan van Zonnehoeve heeft een heel nieuw uiterlijk gekregen. Waar het pand en de bijbehorende schakelkasten eerst geregeld werden beklad met graffiti past het nu helemaal in het straatbeeld. De omwonenden zijn zeer te spreken over de oplossing die ProRail bood.

ProRail heeft op haar vastgoed geregeld te maken met graffiti-uitingen. Verwijderen heeft doorgaans weinig zin, een dag later staat er weer iets nieuws. Het beleid is daarom dat alleen aanstootgevende teksten en afbeeldingen zo snel mogelijk worden verwijderd. In Zonnehoeve ging ProRail  bij uitzondering een stap verder omdat het soms wel helpt mooie afbeeldingen aan te brengen.

,,Toen wij hier februari 2015 kwamen wonen was er in de buurt al het nodige te doen om het gebouwtje'', herinnert Frank Spiegelenberg zich.  ,,Een buurman was al begonnen met contacten leggen. Het viel in eerste instantie allemaal niet mee. Het was wel duidelijk dat door de komst van de nieuwbouw die schakelkasten een dissonant vormden. Stapje voor stapje ben ik verder gekomen. Het is geweldig dat ProRail mee wilde denken en uiteindelijk met deze oplossing is gekomen.''

Boomstammen

Roelienke de Vries werd door ProRail benaderd om een ontwerp te maken. Ze is deskundige in het gebruik van kleur in de openbare ruimte. De Zwolse ging ter plekke kijken om zich te laten inspireren. ,,Vervolgens heb ik twee concepten gemaakt. De buurtbewoners waren unaniem in hun beslissing dat het de boomstammen moeste worden.'' Voor de uitvoering van De Vries haar ontwerp verkoos ProRail het bedrijf Graffitinetwerk. ,,Het is ontzettend mooi geworden'', aldus De Vries. ,,En de buurt is erg tevreden, geweldig dat het zo kan lopen.''

Dit gebouw van Prorail heeft een nieuwe look gekregen.
Volledig scherm
Dit gebouw van Prorail heeft een nieuwe look gekregen. © Jeroen Pol
De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn