Volledig scherm
© ANP

Oh ja, het is winter: woensdagochtend vroeg kan er zomaar een laagje sneeuw liggen

De winter mag tot nu toe weinig met winter te maken hebben, dat kan woensdag op onder meer de Veluwe zomaar veranderen. Voor even tenminste: er is kans op een (dun) sneeuwdek.

Dat meldt Weerplaza Weer. Meteoroloog Wilfred Janssen ziet dat er in de nacht van dinsdag op woensdag winterse neerslag kan vallen. ‘Wie woensdagochtend de gordijnen opent, kan zomaar een witte wereld aantreffen.’ Dat geldt met name voor de hoger gelegen gebieden in Nederland, zoals de Veluwe, het Rijk van Nijmegen en Zuid-Limburg.

Dinsdag gaat droog van start met ruimte voor de zon, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en daarmee de kans op buien. ‘Tegelijkertijd wordt de lucht waarin de buien zich bevinden een stuk kouder. Vooral in de avond en nacht, wanneer buien vaker samensmelten in grotere gebieden met buiige neerslag, neemt de kans op winterse neerslag toe', beschrijft Janssen. ‘Zeker tijdens intensieve neerslag daalt het kwik tot dicht bij nul, wat betekent dat er (natte) sneeuw kan vallen.’ 

Teleurstelling

Als dat maar lang genoeg aanhoudt, kan er daadwerkelijk een wit laagje ontstaan. Wie al droomt van een winters tafereel zal echter teleurgesteld worden. Doordat de grond relatief warm is, en doordat ook de temperatuur in de lucht al snel weer oploopt, zal de sneeuw snel smelten.

 1. Gloednieuw verpleeghuis in Apeldoorn biedt als zorghotel 76 bedden voor herstellende coronapatiënten
  PREMIUM

  Gloednieuw verpleeg­huis in Apeldoorn biedt als zorghotel 76 bedden voor herstellen­de coronapa­tiën­ten

  De kamers en gangen baden in het daglicht, het ruikt er nieuw, de verf lijkt net opgedroogd. Het gloednieuwe verpleeghuis op de voormalig Juliana-locatie is helemaal klaar voor haar nieuwe bewoners. De naamplaatjes van de gelukkigen zitten al op de deuren. Maar de kamers worden voorlopig niet bewoond door de geplande groep zorgbehoevenden. Het pand aan de Koning Lodewijklaan gaat eerst dienstdoen als zorghotel.
 2. LIVE | Corona in de regio: Steun voor bakkersgezin na coronaroddels, geen wegafsluitingen in IJsselland met Pasen
  video

  LIVE | Corona in de regio: Steun voor bakkersge­zin na coronarod­dels, geen wegafslui­tin­gen in IJsselland met Pasen

  Oost-Nederland zit nu bijna een maand in de coronacrisis. We zien tal van mooie initiatieven, zoals particulieren die massaal mondkapjes maken en hele straten die meedoen aan de berenjacht voor kinderen. Maar intussen is er elke dag ook weer verdriet en bezorgdheid om mensen die ziek worden of overlijden. Mis vandaag niets over de corona-ontwikkelingen in ons regionale liveblog.
 3. Voorganger Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’
  PREMIUM

  Voorganger Baptisten­ge­meen­te Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’

  Hij voelde een enorme opluchting, die ochtend - vorige week - toen de thermometer voor het eerst in vijftien dagen geen verhoging meer aangaf. ,,Ik ben erdoor”, dacht voorganger Erik van Duyl (53) van de Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord. ,,Ik hield me in die weken voor dat ik niet bang was. Maar toen ik zag dat de koorts weg was, besefte ik pas dat ik onder spanning heb geleefd.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn