Volledig scherm
Ramkraak Apeldoorn Juwelier Maaskant © Getuige/SBS6

OM: 'Ontmaskeraar' Joran van der Sloot moet cel in voor ramkraak

updatePatrick van der Eem, de man die in 2008 Joran van der Sloot ontmaskerde in het misdaadprogramma van Peter R. de Vries, moet van justitie 2,5 jaar de cel in. Hij zou betrokken zijn geweest bij twee autodiefstallen, een inbraak, een ramkraak en een poging ramkraak in Deventer en Apeldoorn. Van der Eem ontkent in alle toonaarden.

Van der Eem stond vanmiddag tegelijk terecht met medeverdachte Edwin W. Laatstgenoemde gaf een groot deel van de feiten wel toe. Maar hij weigerde te zeggen met wie hij samen heeft gewerkt.

Justitie denkt echter voldoende bewijs in handen te hebben om Van der Eem aan deze zaken te linken.

Hoofdlampje

Zo werd na de ramkraak van een juwelier in Apeldoorn dna van hem gevonden op een hoofdlampje dat in de auto lag die bij de kraak werd gebruikt. Ook straalde het telefoonnummer van de man die in 2008 een bekende Nederlander werd de dag van de kraak een mast aan in Apeldoorn. En op diezelfde telefoon werd kort daarna de prijs van goud opgezocht. 

Zijn dna zat bovendien op een breekijzer dat werd gebruikt bij de inbraak van een tankstation in Deventer. Bij de kraak in Apeldoorn werden talloze sieraden gestolen. De schade voor de winkelier bedroeg zo’n 100.000 euro.

Er in geluisd

Maar Van der Eem ontkent alles. Dat zijn dna op het lampje werd gevonden, wil niet zeggen dat hij bij de kraak aanwezig was. Hij vindt dat hij er in is geluisd. Bovendien zou hij zijn telefoon regelmatig uitgeleend hebben. Zijn advocate ging voor vrijspraak. Justitie eiste echter 30 maanden cel. Tegen medeverdachte W. werd 36 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist.

Van der Eem heeft al een lang strafblad, van negentien pagina’s. Hij is vaker veroordeeld voor inbraken. Volgens de verdachte zelf heeft hij al vijf jaar niets meer fout gedaan en wordt hij nu onterecht aan deze nieuwe zaken gelinkt.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Verslaggever Arjen ten Cate volgde de zaak vanuit de rechtszaal. Lees hieronder terug hoe de zaak verliep:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn