Volledig scherm
© ANP XTRA

OM wil 1,5 jaar cel voor hardleerse dealer Apeldoorn

 Een hardleerse Apeldoorner (28) heeft vandaag schoorvoetend aan de rechtbank toegegeven dat hij tóch weer gedeald heeft in Heerde en Apeldoorn. De aanklager vindt dat hij nu maar eens anderhalf cel moet krijgen. Volgens de aanklager dealde de man van september tot en met afgelopen januari synthetische drugs in Apeldoorn en Heerde. Ook zit de Apeldoorner volgens de aanklacht achter de verdwijning van een grote hoeveelheid kostbaar bouwgereedschap en achter inbraken in twee kelderboxen in Apeldoorn binnen die periode.

Hij was vorig jaar juli nét ontslagen uit een tweejarig traject voor stelselmatige daders. Toen eind oktober 2018 de kentekenverlichting van zijn auto haperde, werd de Apeldoorner aangehouden. In zijn auto vond de politie drugs. Ook bij een nieuwe autocontrole half januari had de man een koeltas met flessen ghb bij zich, een zak met speed, en ook amfetamine. Van twee medepassagieres had er één een fles ghb in haar handtas. Er werd gauw een joint weggemoffeld en de Apeldoorner keek met grote pupillen.

Gestolen gereedschap

De politie besloot bij de Apeldoorner thuis te gaan kijken. Daar vond de politie een pan met drugs, grondstoffen, een zakje verse speed, een weegschaal, kristallen mdma en een bakje pillen, en in de berging een schat aan gestolen bouwgereedschap.

Een getuige zegt klant te zijn bij de Apeldoorner die hij ‘Jeweettoch’ noemt, en verwees naar een achterhaald app-gesprek dat zij voerden over een bestelling.

De man gaf weinig opheldering. Hij zei dat anderen ook altijd zijn auto en zijn telefoon konden gebruiken en dat bij hem thuis iedereen drugs gebruikte. Verder haalde de man vaak zijn schouders op, tot het moment dat het gesprek over hemzelf en zijn gevangenschap ging.

Minderjarig meisje

Dat laatste ergerde de rechtbank. Met name vanwege de gevonden foto’s van een Oud en Nieuw met veel drugs, met daarop een minderjarig meisje dat ook drugs van hem zegt te hebben gekregen. Op de vraag of de man dat ook zijn kindje later zou wensen, draaide de man bij. Hij gaf toe dat hij ‘Jeweettoch’ was.

De reclassering adviseerde een laatste kans met een voorwaardelijke straf, maar de aanklager negeerde dat advies en vroeg cel. Volgens de advocaat waren niet de hele dealperiode en alle diefstallen te bewijzen en is celstraf af te raden.

De rechtbank doet uitspraak op 14 mei.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn