Volledig scherm
Rald V. © Privéfoto

Onderwijsfraudeur uit Apeldoorn voor de rechter na jarenlang onderzoek

Het onderzoek heeft jaren geduurd, maar aankomende maandag staat Rald V., de bestuurder die de Rotterdamse scholenkoepel LMC voor tonnen oplichtte, eindelijk voor de rechter. De 59-jarige man uit Apeldoorn wordt verdacht van fraude en belangenverstrengeling.

V. kon minstens 5 jaar lang zijn gang gaan. Als bestuurder van één van de grootste scholenkoepels van Rotterdam (LMC, 8.000 leerlingen op 24 middelbare scholen) fraudeerde hij tussen 2007 en 2012, door bedrijven in te schakelen waar hijzelf of zijn toenmalige vrouw mee verbonden was. V. benadeelde het onderwijs voor in ieder geval 2,5 ton, zo is gebleken uit onderzoek. Dat bedrag zou hij in eigen zak hebben gestoken.

Vice-voorzitter

De fraude werd pas ontdekt toen V. al een andere baan had aangenomen, als vice-voorzitter van kennisorganisatie Aeres Groep in Ede. De nieuwe scholenbaas Marcel van der Knaap merkte tijdens zijn eerste dagen in Rotterdam dat er ‘iets niet klopte’ en stuitte op onverklaarbare rekeningen.

De misstanden binnen het onderwijs kwamen destijds hard aan, omdat op hetzelfde moment ook al een grootschalig onderzoek liep naar fraude binnen een ander Rotterdams schoolbestuur, BOOR.

Het onderzoek naar het wangedrag van de vertrokken onderwijstopman heeft jaren in beslag genomen. In 2014 viel de FIOD binnen bij diverse woningen – waaronder V.’s villa in Apeldoorn – en een adviesbureau. Toen luidde de verdenking ‘omkoping, verduistering en oplichting’. De rechtbank trekt volgende week meerdere dagen uit voor de behandeling van de omvangrijke strafzaak. 

  1. Jagershut bij ecoduct op A1 ongelukkige combi: 'We halen 'm weg’
    PREMIUM
    video

    Jagershut bij ecoduct op A1 ongelukki­ge combi: 'We halen 'm weg’

    Een jagershut op nog geen 250 meter afstand van ecoduct Kootwijkerzand over de A1, wekt wrevel bij de Faunabescherming. Op de plek waar herten, zwijnen en ander wild een weg door het bos zoeken naar de veilige oversteek over de A1, doemt op een heuveltje een jagershut op. ,,Ontzettend gemeen’’, vindt Harry Voss van de Faunabescherming. Volgens Staatsbosbeheer is de jagershut nooit gebruikt. Om misverstanden te voorkomen gaat Staatsbosbeheer de hut nu wel weghalen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn