De Amerikaanse eik (met ooievaarsnest) aan de Langedijk die begin 2019 wordt gekapt.
Volledig scherm
De Amerikaanse eik (met ooievaarsnest) aan de Langedijk die begin 2019 wordt gekapt. © Waterschap Vallei en Veluwe

Ooievaars uit Hall wacht onaangename verrassing bij terugkeer

De Amerikaanse eik aan de Langedijk in Hall wordt gekapt. Dat heeft Waterschap Vallei en Veluwe bekendgemaakt. Met de kap verdwijnt ook het karakteristieke ooievaarsnest in de boom bij de Coldenhovensebrug.

De bewoners van dat nest, een ooievaarspaar dat tijdelijk is gevlogen naar zuidelijke oorden, wacht daarmee bij terugkeer een onaangename verrassing. ,,Tja‘’, verzucht Waterschap-woordvoerder Edwin Spikkert met mededogen in zijn stem, ,,iedereen moet kunnen omgaan met veranderingen, ook een ooievaarspaar‘’.

Takbreuk

Waterschap Vallei en Veluwe is eigenaar van de eik. Tijdens de jaarlijkse inspectie bleek de boom in slechte staat te verkeren. De stam en takken vertonen schimmels en zwammen en er is sprake van stam- en takbreuk. Daardoor kan de boom een gevaar opleveren voor weggebruikers.

Omdat de eik niet zomaar mag worden gekapt vanwege de beschermde status die het ooievaarsnest geniet op basis van de Wet Natuurbescherming, vroeg Waterschap Vallei en Veluwe bij de provincie Gelderland ontheffing aan om de boom begin 2019 te kunnen kappen.

Dorpsraad

Om te voorkomen dat de vogels de komende lente geen broedplaats hebben, plaatst het waterschap een nestpaal naast de eik voordat deze wordt gekapt. Hierover heeft het contact gezocht met Dorpsraad Eerbeek-Hall. Die betreurt de kap van de eik, maar toont begrip voor het besluit.

Klaas Wensink, vice-voorzitter Dorpsraad Eerbeek-Hall: ,,De eik was rot, dus hij moest weg. We zijn echter blij dat we inspraak hadden over een nieuw nest, er is goed naar ons geluisterd. Er komt een vijf meter hoge, metalen paal vlakbij de huidige boom, met daarin een nest. In dezelfde groene kleur als de brug‘’.

De omwonenden hopen volgens Wensink dat de ooievaars terugkeren. ,,Het zou zonde zijn als deze landmark verdwijnt, bovendien betreft het al jaren hetzelfde ooievaarspaar. Althans, dat hoor ik van kenners. Het is in ieder geval een punt waarvan in de loop der jaren duizenden foto's zijn gemaakt‘’.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn