Volledig scherm
Volgens Red de Veluwe is Oost-Apeldoorn de klos door aanpassingen in de lage vliegroutes vanaf Lelystad Airport. © Red de Veluwe

'Ook meer vlieglawaai oostkant Apeldoorn'

De aangepaste laagvliegroutes vanaf Lelystad Airport zijn nadelig voor de Apeldoornse wijken de Maten, Osseveld en Woudhuis terwijl ook het westelijke deel van Twello hinder krijgt. Dat stelt de stichting Red de Veluwe in de aanloop naar een informatieavond over de routes.

Minister Cora van Nieuwenhuizen maakte vorige maand een maand afstel bekend van de uitbreiding van 'Lelystad'. Tegelijk presenteerde ze verbetervoorstellen in de routes die de vakantievliegtuigen moeten gaan volgen. Red de Veluwe sloeg al snel daarna alarm over de nadelige gevolgen die de aanpassingen voor inwoners van Klarenbeek zullen hebben.

Naarmate de voorbereidingen van de informatiebijeenkomst van 13 maart in het Stadhuis van Apeldoorn vorderen, worden meer nadelige effecten duidelijk, geeft de belangengroepering aan. Niet alleen Klarenbeek is de klos, ook mensen die aan de oostkant van Apeldoorn of in de dorpen Beekbergen, Oosterhuizen en Lieren wonen gaan er met de aanpassingen op achteruit.

Het punt waarop vliegtuigen gaan stijgen van 1.800  naar 2.700 meter zou eerst bij Oene liggen, maar komt nu een stuk zuidelijker, analyseerde Red de Veluwe, namelijk ten oosten van Apeldoorn.  

Tijdens de informatiebijeenkomst, die om 19.30 uur begint, geeft Leon Adegeest een toelichting op de veronderstelde 'geluidspiek' die ten oosten van Apeldoorn wordt verwacht. ,,Hij is de man die de fouten in de MER (Milieffectrapportage, red.) heeft ontdekt'', licht Red de Veluwe toe.  

De stichting heeft een eigen kieswijzer op zijn website geplaatst, met vragen die met de vliegroutes te maken hebben. Wie de vragenlijst invult krijgt een overzicht van de landelijke partijen die geen laagvliegroutes willen en van de partijen die dat wel willen. Ook wordt aangestipt hoe lokale partijen zich over de Lelystad-routes uiten.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn