Ook scheuren in plafond van parkeergarage onder stadhuis Apeldoorn, maar ‘geen acuut gevaar’

VideoBij een inspectie van de parkeergarage onder het stadhuis in Apeldoorn zijn in het plafond scheuren ontdekt. Die leveren volgens de gemeente ‘geen acuut’ gevaar op. Schoonmakers ontdekten donderdagavond in vloer van de centrale hal van het stadhuis ook al een grote scheur. Het gebouw werd daarop uit voorzorg ontruimd.

Op het moment van de ontruiming was er een politieke bijeenkomst gaande in het stadhuis. Er waren enkele tientallen mensen aanwezig in het pand. Ook werd al snel de onderliggende parkeergarage afgesloten. Een deel van de garage werd afgezet en het plafond gestut. Bouwinspecteurs ontdekten dat ook in het plafond van de garage enkele scheuren zichtbaar zijn, zo werd afgelopen nacht bekend.

Garage is open

Volgens de gemeente vormen de scheuren geen gevaar voor de stabiliteit van het stadhuis of de parkeergarage. De drie ingangen tot de garage, die tijdelijk waren afgesloten vanwege nadere de inspectie aan het plafond, zijn inmiddels weer open. Mensen kunnen hun auto uit de garage halen. Ook vandaag is de garage gewoon open.

Dit is de video van gisteravond bij het stadhuis in Apeldoorn. Lees verder onder de video.

Constructeur

Een deel van de parkeergarage is nog wel afgezet, omdat de constructie van het deel onder de hal van het stadhuis nader moet worden onderzocht. Vanmorgen komt de constructeur die destijds betrokken was bij de bouw van het stadhuis hiervoor naar Apeldoorn. Dan moet blijken welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid te garanderen. 

Renovatie

Het Apeldoornse stadhuis aan het Marktplein wordt sinds september grondig gerenoveerd. Het krap dertig jaar oude gebouw is sindsdien alleen nog in gebruik voor politieke bijeenkomsten. Het bestuur en de circa 800 medewerkers van de gemeente werken momenteel vanuit het voormalige belastingkantoor aan het Stationsplein. De verbouwing van het stadhuis kost 27,8 miljoen euro.

}xml:space="preserve">
Download hier de app van de Stentor voor meer nieuwsKlik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Ook in het plafond van de parkeergarage zijn scheuren ontdekt. © Hanne Koops

Lees hier het live-blog over de ontruiming van het Apeldoornse stadhuis terug.

Volledig scherm
In de vloer van de hal van het stadhuis ontdekten schoonmakers een grote scheur. © Maarten Sprangh
Volledig scherm
Het stadhuis van Apeldoorn werd uit voorzorg ontruimd. Er waren enkele tientallen mensen in het gebouw op dat moment. © Johannes Rutgers
 1. Volg hier live de tweede dag van de zaak tegen de moeder die haar twee kinderen doodde
  Lees terug

  Volg hier live de tweede dag van de zaak tegen de moeder die haar twee kinderen doodde

  Het hoger beroep in de zaak van de Apeldoornse moeder Aurélie, die in 2013 haar twee kinderen om het leven bracht, gaat vandaag verder. De advocaat van Aurélie houdt vandaag zijn pleidooi, het laatste woord is straks aan Aurélie zelf. Gisteren is tegen de vrouw door de advocaat - generaal twaalf jaar cel geëist. De rechtbank in Zutphen veroordeelde haar in 2016 tot negen jaar cel met tbs en dwangverpleging.
 2. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
  PREMIUM
  Video | Serie

  Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

  Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn