Volledig scherm
Vooral het tekort aan medisch verpleegkundigen zoals operatieassistenten is nijpend. © Maarten Sprangh

Operatiekamers Gelre ziekenhuizen dicht vanwege personeelstekort

Patiënten van Gelre ziekenhuizen met locaties in Apeldoorn en Zutphen moeten komende tijd rekening houden met operaties die niet doorgaan en langere wachtlijsten. Reden is een tekort een medisch personeel waardoor het ziekenhuis komende tijd operatiekamers moet sluiten.

Ook Isala in Zwolle en Meppel en de Flevolandse ziekenhuizen van de MC Groep moeten alle zeilen bijzetten om voldoende medisch specialisten en verpleegkundigen in huis te halen. 

Vacatures verdubbeld 

Acute problemen doen zich daar nog niet voor. Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs de grote ziekenhuizen in ons gebied. De tekorten van artsen en medisch verpleegkundigen in de regio zijn onderdeel van een landelijke trend. Het totaal aantal openstaande vacatures voor medisch personeel is in een jaar tijd verdubbeld naar 2200.

De ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen kampten tijdens de zomervakantie al met de gevolgen van personeelstekorten. Ook toen waren operatiekamers niet altijd in gebruik. De komende tijd zal dat blijven voorkomen, voorspelt Elza den Hertog, lid van de raad van bestuur. ,,Dit heeft vooral gevolgen voor geplande operaties." 

Knie en kaak

Het gaat dan bijvoorbeeld om operaties aan gewrichten, kaak of plastische chirurgie. ,,Acute zorg en operaties voor de behandeling van kanker gaan altijd door", benadrukt Den Hertog. 

Om hoeveel operatiekamers het gaat en voor welke periode die worden gesloten valt niet te voorspellen, zegt het ziekenhuis. Als gevolg van het personeelsgebrek moeten patiënten langer wachten op hun geplande ingreep. Ook worden zij soms gebeld voor het maken van een nieuwe afspraak.

Operatieassistenten 

Gelre ziekenhuizen zit vooral in hun maag met tekorten aan specialistische verpleegkundigen zoals operatieassistenten en anesthesiemedewerkers. ,,Daarom zetten we nu maximaal in op het opleiden van nieuwe mensen”, zegt Bert Roelofs, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid.

,,We doen er alles aan om gediplomeerd medisch personeel te vinden, maar merken dat de arbeidsmarkt in deze regio steeds krapper wordt."

Ouderdomsziektes 

Hoewel exacte cijfers ontbreken staat de situatie bij Gelre ziekenhuizen niet op zichzelf, ziet de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). ,,Vooral niet acute operaties tegen ouderdomsziektes laten langer op zich wachten”, zegt woordvoerder Wouter van der Horst. ,,De wachttijden lopen soms op tot meer dan zes weken.”

Ook andere ziekenhuizen in de regio worstelen met de schaarste aan medisch personeel. Tot nu toe leidt dat nog nergens tot grote problemen. Isala in Zwolle en Meppel moet alle zeilen bijzetten, laat het ziekenhuis weten. Vooral intensive care medewerkers zijn moeilijk te vinden, terwijl het aantal patiënten op die afdeling toeneemt. 

Flevolandse ziekenhuizen

MC Zuiderzee, met vestigingen in Dronten, Emmeloord en Lelystad kende afgelopen maanden problemen door een tekort aan kinderartsen. Sinds juli zijn de opnames van acute kindergeneeskunde zelfs stopgezet. Deze week is die zorg weer hervat, zegt Sjoerd de Blok, voorzitter van de raad van bestuur. 

In Deventer geen problemen

Het Deventer ziekenhuis kent geen problemen met tekort een medisch specialisten. ,,Dat komt omdat we van oudsher een opleidingsziekenhuis zijn”, zegt woordvoerder Erick van Zijl. Het ziekenhuis ging onlangs een samenwerking aan met andere ziekenhuizen in de buurt, waarbij zij ook medisch personeel opleiden voor andere hospitalen.

Wat is de oplossing voor het personeelstekort?

Sinds het einde van de crisis neemt het aantal patiënten dat een niet-acute operatie ondergaat toe, ziet de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). In de crisisjaren is minder medisch personeel opgeleid, waardoor de gevolgen nu zichtbaar worden.

,,Het kan nog vier tot zes jaar duren voordat dit tekort is aangevuld”, weet NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst. ,,Oplossingen voor het probleem zijn het creëren van meer stageplaatsen en het afschaffen van loting bij medische opleidingen.”

Ook start volgende maand een campagne van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om verpleegkundigen te werven. ,,Daardoor kunnen verpleegkundigen met ervaring doorstromen naar specialismen zoals een operatieassistent.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn