Volledig scherm
Hans Knetch bij Charlotte Bouwman © Babette Brouwer

Ouders Hoenderloo Groep houden stille mars en steunen Charlotte Bouwman in Den Haag

De druk op de minister verhogen. Dat is de reden dat ouders van kinderen uit de jeugdzorginstelling Hoenderloo Groep vandaag actievoeren in Den Haag. De ouders vormden vanmiddag een rij voor de deur bij het ministerie van VWS, waar straks een debat plaatsvindt over de jeugdgezondheidszorg. Daarna begonnen ze aan een stille mars naar de Tweede Kamer. De ouders hadden een foto van hun kind bij zich.  

De reden voor de actie van de ouders is de voorgenomen sluiting van de Hoenderloo Groep. Daarnaast willen ze de actie van de Amsterdamse Charlotte Bouwman steunen. De ouders willen door middel van de kinderfoto's een gezicht geven aan de wachtlijsten en laten zien welke kinderen straks allemaal op straat staan, aangezien er nog geen zicht is op passende hulp. 

Hans Knetch, een van de initiatiefnemers: ,,We zijn bij Charlotte Bouwman langs geweest en hebben haar een bloemetje gegeven. Uit solidariteit. We zijn vandaag met zijn zessen, maar we vertegenwoordigen een enorme groep.’’ De ouders hebben ook kort met de minister gepraat, ze willen actie. ,,Hij moet zelf de regie pakken om deze crisis te managen.’’ De ouders van de Hoenderloo Groep riepen eerder al de Tweede Kamer op om hervormingen van het jeugzorgstelstel af te dwingen. Een petitie, om hun eisen kracht bij de zetten, is al meer dan 3700 keer ondertekend. 

Charlotte Bouwman

Charlotte Bouwman (26) uit Amsterdam probeerde de afgelopen acht jaar 21 keer een einde aan haar leven te maken. Ze heeft wel geprobeerd om hulp te krijgen, maar ze staat nu al twee jaar op een wachtlijst. Onlangs hoorde ze dat ze nog een jaar moest wachten voordat ze aan de beurt is. Wanhopig voert ze daarom sinds maandag actie voor het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Ze zit samen met haar hond Bobby, op een groot kussen op de grond. Naast haar staat een bord met de tekst: ‘De wachtrij GGZ nodig? Er zijn nog 90.000 wachtenden voor u’.  

Bouwman heeft drie eisen: een helpdesk voor mensen met complexe psychische problemen, landelijke behandelcentra voor deze groep en actie op het gebied van acute hulp. 

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn ‘113 Zelfmoordpreventie’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

Volledig scherm
Charlotte Bouwman protesteert tijdens Blue Monday in de hal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tegen de wachtlijsten in de GGZ. © ANP

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn