Volledig scherm
De eikenprocessierups in een boom in Apeldoorn. © Johannes Rutgers

Overlast door jeukrups neemt toe in Apeldoorn: Gemeente kan alle meldingen niet direct oppakken

Viel het begin deze maand nog mee met het aantal meldingen van overlast door de eikenprocessierups in Apeldoorn, twee weken later is dat totaal anders. De meldingen van nesten in de bomen stromen binnen en de gemeente moet inmiddels kiezen waar de jeukrups bestreden wordt.

,,We geven voorrang aan plekken waar veel mensen komen, denk aan schoolpleinen, speeltuinen en drukke fietspaden’’, laat gemeentewoordvoerder Kirsten Harleman weten. ,,Andere meldingen worden zo snel mogelijk opgepakt, maar dit kan helaas langer duren.’’

Begin deze maand viel het met het aantal meldingen nog mee, in tegenstelling tot dezelfde periode een jaar eerder. Dat had vermoedelijk ook te maken met het koelere weer van dit jaar. Vorig jaar was de overlast in Apeldoorn groot, toen kon begin juni de bestrijding bij een melding al niet overal direct in gang gezet worden vanwege het hoge aantal meldingen. De gemeente sprak van een ‘extreme’ situatie, die vermoedelijk veroorzaakt werd door het warme weer. Eind juni zat de rups in zeker 2300 bomen, twee keer zoveel als in het jaar ervoor.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn