Overval op Spar in Apeldoorn: boomlange dader roept ‘Ik wil geld!’

video | update: 20.26 uurGrote frustratie bij de eigenaar van de Spar aan de Koning Lodewijklaan in Apeldoorn. Een half uur voor sluitingstijd werd zijn supermarkt vanmiddag overvallen door een boomlange man met een mes. ,,Het is het traditionele verhaal‘’, verzucht de ondernemer. ,,Ze doen dit voor een appel en een ei maar veroorzaken een heleboel emotionele schade.‘’

 Twee caissières waren er nog, toen er om half zes ineens een twee meter lange man met een sjaal om zijn hoofd voor de kassa stond. ,,Hij  overliep haar met een mes‘’, schetst de ondernemer wat er gebeurde. ,,’Ik wil geld', zei hij. Dat er ook nog twee of drie klanten stonden te wachten om af te rekenen maakte hem kennelijk niks uit.‘’

,,We zijn over zoiets heel duidelijk: geef maar mee, ga niet de held uithangen.‘’ De inhoud van de kassa weegt echt niet op tegen de ellende als er gewonden vallen... Zo snel als hij binnen kwam was de volledig in het zwart geklede man dan ook weer verdwenen. Mét het geld waar hij voor kwam. Direct werd alarm geslagen en de politie verspreidde via Burgernet meteen een opsporingsbericht, in de hoop de overvaller snel te kunnen opsporen. ,,Treed niet zelf op‘’, drukte de politie tipgevers op het hart.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De plek van de overval. © Luciano de Graaf

Vier politieauto's stonden binnen enkele minuten voor de supermarkt en even later waren er ook twee recherchewagens en een bus met onderzoeksapparatuur. Een politiehelikopter die op het moment van de overval in de regio was werd direct naar Apeldoorn-West gedirigeerd om vanuit de lucht even bijstand te bieden. Bij een overval op een kapsalon op de Eglantier hielp dat een jaar geleden om de overvallers van een kapsalon direct op te sporen en in te rekenen.

Bewakingscamera

Bij de Spar had die inzet geen succes. Al snel nadat het onderzoek werd ingezet en de winkel met linten werd afgezet - één man die ondanks een waarschuwing de afzetting negeerde werd hardhandig verwijderd - pakten de onderzoekers hun boeltje weer in. De balende supermarkteigenaar kon minder dan een uur na sluitingstijd alsnog naar huis. ,,De overvaller is nog steeds niet gepakt‘’, constateerde hij. Hij hoopt uit de grond van zijn hart dat dit alsnog gebeurt. De politie heeft inmiddels de beelden van een bewakingscamera, zegt woordvoerster José Albers. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Agenten bij de Spar in Apeldoorn die vanavond werd overvallen. © Luciano de Graaf

Mogelijk had de overvaller nog een handlanger ter plekke, denkt de politie. Het zou gaan om iemand die met een scooter op de uitkijk stond. Op de hoek van de Koning Lodewijklaan en de Badhuisweg werd enige tijd onderzoek gedaan.

Door de overval op de Spar staat het aantal gewapende overvallen op Apeldoornse ondernemers dit jaar al op minimaal tien. In juni was het met vijf gewapende overvallen in ruim een week zelfs alarmfase 1 voor de Apeldoornse winkeliers. Door enkele arrestaties keerde de rust echter terug.

De eigenaar van de Spar had in de drie jaar dat hij de supermarkt heeft niet eerder met overvallen van doen. Zelf komt hij er wel overheen, zegt hij. ,,Voor de meiden is het veel erger.‘’ Aan de caissières is slachtofferhulp aangeboden. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn