Marc Bouwmeester op de hei na te zijn overlopen door een op hol geslagen paard.
Volledig scherm
Marc Bouwmeester op de hei na te zijn overlopen door een op hol geslagen paard. © Eigen foto

Paard torpedeert MTB-topper Bouwmeester tijdens marathon in Apeldoorn

Een op hol geslagen paard heeft zaterdag een van de koplopers van een mountainbikemarathon in Apeldoorn getorpedeerd. Het slachtoffer, toprijder Marc Bouwmeester uit Loenen, reed zijn eerste wedstrijd na in september voor het WK in Australië een wervel te hebben gebroken. Hij werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het paard had zijn berijdster afgeworpen. Volgens de organisatie negeerde de groep vrouwen waarvan zij deel uitmaakte waarschuwingen over de naderende rijders. Na het ongeval bleef zij niet om bijstand te verlenen, ondanks dat het slachtoffer urenlang op de grond wachtte op een ambulance.

De politie hield de 41-jarige vrouw uit Leiden zaterdag aan omdat ze de plaats van het ongeval verliet. Doorrijden na aanrijding, als het ware. Op aanraden van de politie deed Bouwmeester gisteren aangifte. Tegen de vrouw wordt proces verbaal opgemaakt.

De Loenenaar werd zaterdagavond uitgebreid onderzocht. Hij lijkt geen ernstig letsel te hebben opgelopen. Zijn fiets is kapot getrapt.

De acht ruiters waren bezig aan een tocht vanaf paardenhotel de Cantharel in Ugchelen door van knooppunt naar knooppunt te rijden. Volgens Cantharel-woordvoerder Herm Hullegie zagen de ruiters na het voorval dat er iemand bij het slachtoffer was en werd ervoor gekozen om achter het paard aan te gaan. Hij vindt dat de organiserende vereniging Bar End de wedstrijd beter had moeten communiceren, omdat die ook over ruiterpaden ging. ,,Wij wisten niets van deze wedstrijd. Helaas is de leer dat deze grote groepen uiterst fanatieke bikers en paarden echt niet samen gaat. Begrip voor elkaar en communicatie is helaas de les van dit voorval.'' 

Bar End-voorzitter  Peter Nieland veroordeelt de handelwijze van de ruiters.

Het op hol geslagen paard, dat Marc Bouwmeester torpedeerde.
Volledig scherm
Het op hol geslagen paard, dat Marc Bouwmeester torpedeerde. © Yoran Wever

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn