Volledig scherm
© ANP XTRA

Patiëntenstop bij GGNet voor verzekerden Zilveren Kruis, Interpolis en FBTO

GGNet, een grote instelling voor geestelijke gezondheidszorg in een deel van Gelderland, neemt de rest van het jaar geen nieuwe patiënten aan die zijn verzekerd bij Zilveren Kruis. Er geldt wel een aantal uitzonderingen op die patiëntenstop. Het is mogelijk dat later ook klanten van andere verzekeraars met een stop te maken krijgen.

GGNet stelt hiertoe ‘genoodzaakt’ te zijn omdat het budget van Zilveren Kruis voor deze zorg op is. Zorgverzekeraars maken voor elk jaar afspraken met zorgaanbieders; ze kopen voor een bepaald bedrag vooraf zorg in. Voor dit jaar heeft Zilveren Kruis volgens GGNet te krap ingekocht. Daarnaast zijn de kosten voor intensieve behandelingen gestegen.

De stop geldt ook voor klanten van een van de volgende Zilveren Kruis-merken: Interpolis, Avero Achmea, Prolife, FBTO, De Friesland, Ziezo, One Underwriting Health. GGNet sluit niet uit dat dit kalenderjaar zo'n situatie ontstaat voor nog meer verzekeraars.

Crisis

Mensen bij wie sprake is van een echte crisis, of die gedwongen opgenomen moeten worden, neemt GGNet nog wel aan. Dat geldt ook voor jeugd (tot 18 jaar) en patiënten voor de zogenoemde Bas basis GGZ (lichte tot matig ernstige psychische klachten). Mensen die wel met de patiëntenstop te maken krijgen, verwijst GGNet naar de zorgbemiddelingsafdeling van hun verzekeraar.

Ook wachtlijsten spelen rol

Volgens Zilveren Kruis lost geld in dit geval niet alles op. De verzekeraar wijst er op dat de prijsafspraak in afstemming met GGNet zelf is gemaakt. ‘Zilveren Kruis heeft GGNet gevraagd hoeveel extra mensen nog dit jaar behandeld kunnen worden als er wel extra geld wordt vrijgemaakt’, beschrijft woordvoerder Christine Rompa in een toelichting via e-mail. ‘Dit omdat er bijvoorbeeld nu al wachtlijsten zijn die bijvoorbeeld in Apeldoorn voor specialistische zorg opgelopen zijn tot 22 weken voor een eerste intake. GGNet kan dat op dit moment niet aangeven, zodat ook niet duidelijk is of extra geld wel een oplossing is. Of, en hoeveel mensen geraakt worden is daardoor ook niet te zeggen.’

GGNet en Zilveren Kruis zijn nog in gesprek over een mogelijke oplossing. 

Met dit schema probeert GGNet duidelijk te maken voor die de patiëntenstop van toepassing is.
Volledig scherm
Met dit schema probeert GGNet duidelijk te maken voor die de patiëntenstop van toepassing is. © GGNet
  1. LIVE | Corona in de regio: Rini uit Colmschate boos vanwege weigering bij Jumbo, verbod op luilakken

    LIVE | Corona in de regio: Rini uit Colmschate boos vanwege weigering bij Jumbo, verbod op luilakken

    Oost-Nederland is creatief als het gaat om oplossingen verzinnen voor de coronamaatregelen. Heuse drive-in’s schieten als paddenstoelen uit de grond en bij verzorgingshuizen staan hoogwerkers om een bezoekje aan oma op twee hoog toch mogelijk te maken. Ondanks al die mooie initiatieven maakt het coronavirus iedere dag nieuwe slachtoffers. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het regionale nieuws over het virus.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn