Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld.
Volledig scherm
Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld. © Robin Hilberink

Pegida: kom massaal als Zwarte Piet met kroeshaar en gouden oorbellen naar intocht Apeldoorn!

VideoPegida Nederland roept via Twitter op om zaterdag 16 november massaal als Zwarte Piet naar Apeldoorn te komen. De burgerbeweging is het er niet mee eens dat bij de landelijke sinterklaasintocht alleen roetveegpieten welkom zijn. 

Aan de tweet hangt ook een video-boodschap. Daarin vraagt de als Sinterklaas verklede voorman Edwin Wagensveld om hulp. ,,Want ik heb maar twee Zwarte Pietjes bij me en we willen er toch een traditioneel, mooi Nederlands kinderfeest van maken. Dus kom massaal 16 november als Zwarte Piet met kroeshaar, zwartgeschminkt en gouden oorbelletjes naar Apeldoorn en help ons. We maken er een groot feest van.” 

Daarna nemen de twee pieten het woord over. ,,En we gaan lekker chocomellen", refereren ze dansend aan het tot een begrip uitgegroeide wijnen van kijkcijferhit Chateau Meiland

Spandoek

Het is niet de eerste pro-Zwarte-Piet-actie. Eind september hing de Zwartepietenactiegroep 's nachts een spandoek op aan het Stadhuis aan het Marktplein. ‘Zwarte Piet is hier niet welkom’, stond daarop te lezen. Die zin was wat verwarrend. Want degenen die het doek ophingen, bedoelden het als een aanklacht. De actiegroep ziet juist de traditionele Zwarte Piet wél graag bij de intocht.

Demonstratie?

Verder werd begin deze maand bij 60.000 huishoudens in Apeldoorn een flyer van de Campagne Cultuur onder Vuur bezorgd met de tekst ‘Burgemeester, zwicht niet. En sta pal voor zwarte piet.’  Apeldoorners die daar achter staan, werd opgeroepen om deze petitie te tekenen. Voorman Hugo Bos kondigde ook aan in de aanloop naar de intocht mogelijk te gaan demonstreren in Apeldoorn. 

Voor Pegida is Apeldoorn overigens geen onbekend terrein. Zowel in 2016 als in 2017 demonstreerden Wagensveld en de zijnen er.  Beide keren verliep het ordentelijk. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn