Pepernotenfabriek strooit in Apeldoorn met 50 smaken

videoNog 55 dagen te gaan voordat het Sinterklaas is en in de Hoofdstraat in Apeldoorn puilen de pepernoten al uit de schappen. 'Nu al!?' is dan ook de meest gehoorde opmerking van de bezoekers aan de Pepernotenfabriek Van Delft, die er dinsdag een tijdelijke vestiging opende. 

Maar vervolgens zijn de klanten onder de indruk van de enorme keus in smaken. In de uren na de opening is het meteen flink dringen geblazen in het kleine winkelpand naast de Oranjerie.

Bruna-winkels

Gerry Poster kijkt het allemaal lachend aan. Hij wijst publiek op bijzondere smaken, waarvan ook eerst geproefd mag worden. Poster runt de winkel samen met Michel Vroon. De twee zijn ondernemers uit het noorden van Drenthe, waar ze elk een Bruna-winkel hebben.

 ,,Het leek ons leuk om dit er bij te doen. In samenwerking met de Harderwijker producent Van Delft hebben we op meerdere plekken vestigingen van de Pepernotenfabriek geopend. Niet als franchise-nemers, maar namens de fabriek. Ze zijn voorzichtig met het beschermen van hun product en willen niet dat er iemand opeens bedenkt: 'Kom, laat ik ook Sinterklaaspapier gaan verkopen".  In heel Nederland zijn er nu 33 van dit soort winkels.

50 smaken

De ondernemer heeft zelf vrijwel alle vijftig smaken geproefd. In zijn eigen top 5 van bijzondere smaken komen voor:  1. Tompouce, 2. Hemelse Kruidnoot, 3. Appeltaart, 4. Sweet Chili (voor bij wijn of bier), 5. Kokos.  Binnenkort volgen de smaken drop en limoncello nog en daar zal het uiteindelijk niet bij blijven. 

Hoewel het een typisch Nederlands product is voorziet Poster wel mogelijkheden om met de pepernotenhandel de grens over te steken. ,,Vorig jaar hebben ze het voor het eerst geprobeerd in Berlijn. Dat was een groot succes, dus wie weet".  Het winkelpand in Apeldoorn blijft tot en met 6 december in gebruik. Op die datum worden de restanten verkocht. ,,Daarna verhuren we het nog tijdelijk - omdat het contract tot 1 januari loopt - aan een andere ondernemer die van hieruit kerstkaarten gaat verkopen''.

Op de vraag of hij zelf nog pepernoten gaat eten op Sinterklaasavond zegt hij aanvankelijk aarzelend: ,,Dat hoop ik wel, daar ga ik wel van uit, deze zijn zo lekker, daar blijf ik wel van dooreten".

Volledig scherm
Gerry Poster in de nieuwe Pepernotenfabriek in Apeldoorn © Kevin Hagens

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn