Marc Leguijt op de snorfiets. Hij ziet de helmplicht niet zitten.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Leguijt op de snorfiets. Hij ziet de helmplicht niet zitten. © Arjan Gotink

Petitie van snorfietsliefhebber Marc (23) uit Eerbeek al duizenden keren ondertekend: ‘Het geeft vrijheid’

Het verplichtstellen van helm op snorfiets is het verval van een typisch Nederlandse traditie, vindt fervent snorfietser Marc Leguijt  uit Eerbeek. Daarop startte hij een petitie voor het behoud van een helmvrij snorfietsritje. Die roep vindt weerklank, want de petitie is inmiddels al meer dan 6000 keer ondertekend. 

12 reacties

 • Pim Willemsen

  2 weken geleden
  Bij Omroep Gelderland kwam dit item langs, met een groepje jongeren en Marc voorop. Geen helm en duidelijk was te zien dat ze beduidend harder dan 25 reden, minstens 35-40. Eigen keuze, geen helm, sluit wel een aanvullende ziektekostenverzekering af, ook al noem je het een hobby, zoals in de uitzending, het blijft een risico.
 • A.B. Pieters

  2 weken geleden
  Je zegt, we zijn het enige land die de helmplicht nog niet heeft. Logisch! En ook als je met 25 km per uur zonder helm een ongeluk krijgt is de kans groot op fataal letsel. En er rijdt idd geen enkele brommer/snorfiets 25 km per uur. Dus goed dat het eindelijk wordt ingevoerd....
 • Alexander Bolhuis

  2 weken geleden
  Prima idee, hadden ze veel eerder moeten doen. Het overgrote deel van de snorfietsen en -scooters rijdt veel harder dan de toegestane snelheid, produceert veel lawaai en is door zijn snelheid gewoon gevaarlijk op fietspaden en in het voetgangersdomein. Je kon er bij de invoering van dit voertuig, dat volgens mij bedacht is voor mensen die door een beperking de kracht niet hebben om te fietsen, op wachten dat de handel, de jeugd en iedereen met een helmallergie ermee aan de haal zouden gaan.
 • Pim Willemsen

  2 weken geleden
  Wel of niet een helm dragen is het beperken van een risicofactor voor j e z e l f. Wat voor argumenten Marc aanvoert maakt mij niet uit, maar als je vrijheid wil door een helm n i e t te dragen is het simpel: je betaalt extra verzekeringspremie, omdat er een groter risico is voor jezelf en het mogelijk meer geld kost om je op te lappen.
 • J. Diderik

  3 weken geleden
  De snorfiets is sowieso een onding. Een afgeknepen 49cc motortje presteert ondermaats en geeft dezelfde of meer luchtvervuiling als een gewone bromfiets/ bromscooter, bovendien kun je hetzelfde bereiken met een e- bike die niet stinkt. Overigens zijn die snorfietsen makkelijk op te voeren naar het volle (bromfiets) vermogen en is 40 zonder helm op het fietspad bereikbaar, wat ik dan ook regelmatig constateer, liefst in de tegenrichting, ook al zo'n regel waar politie niet op controleert.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn