Makelaar Henk van Engelen van Kok & Heijkamp Makelaars bij ’t Hul-Noord in Nunspeet, waar in de toekomst nieuwbouw staat gepland. De makelaar juicht de verruiming van de regels dat 'eigen' inwoners deels voorrang krijgen bij het toewijzen van een huis toe.
Volledig scherm
PREMIUM
Makelaar Henk van Engelen van Kok & Heijkamp Makelaars bij ’t Hul-Noord in Nunspeet, waar in de toekomst nieuwbouw staat gepland. De makelaar juicht de verruiming van de regels dat 'eigen' inwoners deels voorrang krijgen bij het toewijzen van een huis toe. © Ruben Schipper Fotografie

Plan voor ‘eigen volk eerst’ valt goed op de Veluwe: ‘Fijn om meer kans te maken’

De heilige graal is het zeker nog niet, maar elke gelegenheid om starters uit de eigen gemeente op de woningmarkt een streepje voor te geven is welkom. Makelaars, gemeenten en woningzoekenden op de Veluwe juichen daarom de ‘eigen volk eerst’-wetswijziging van  demissionair minister Kajsa Ollongren van harte toe.

7 reacties

 • Reinder Bosch

  5 maanden geleden
  Dit plan lost netto helemaal niets op. Alleen herveldeelplan van schaarste. Er moet een plan komen voor meer, goedkopere woningen, die bovendien veel sneller gebouwd worden. Er zijn heel veel mogelijkheden om dit verbeteren. Er gebeurt echter helemaal niets. Slechts 1 voorbeeld: hoogte van plafonds, deuren is rond 2007 in bouwbesluit verhoogd. Draai dit terug. Bespaart enorm in bouwkosten, energie en verkort bouwduur. Verbeter het toezicht op woningbouwver. en stimuleer sociale woningbouw.
 • R Barlaeus

  5 maanden geleden
  Vroeger moest je om in aanmerking te kunnen komen voor een woning "economisch gebonden zijn". Dan moest je ofwel wonen in die plaats of er werken. Is die regel geschrapt dan? Ik vond dat wel goed; ook om te voorkomen dat mensen lange afstanden moesten rijden naar hun werk. Het is niet zozeer het eigen "volk", het is alleen lokale bevolking.
 • roel Pan

  5 maanden geleden
  ,,Vergeet niet dat mensen van buiten een waardevolle bijdrage leveren aan economie en maatschappelijk leven, " zegt wethouder Jeroen de Jong van Harderwijk. Huh? Geldt dat argument dan niet voor jonge inwoners van de eigen gemeente die nu ternauwernood een start als jong gezin kunnen maken? Bovendien zou de voorgestelde regeling voor slechts 30% van de nieuw te bouwen woningen gelden.
 • jos zoet

  5 maanden geleden
  Helemaal eens met Tom Tax . !
 • jos zoet

  5 maanden geleden
  Prima idee !

Apeldoorn