Plassen in de plantenbak? Dat mag gewoon in Beekbergen

videoBeekbergen is na Amsterdam de tweede Nederlandse plaats met een GreenPee. Dit bijzondere urinoir moet uitkomst bieden tegen het wildplassen.

Dat is even wennen, een urinoir met een plantenbak. Vanaf nu te zien, en te gebruiken, in Beekbergen.
Volledig scherm
Dat is even wennen, een urinoir met een plantenbak. Vanaf nu te zien, en te gebruiken, in Beekbergen. © Kevin Hagens

Het is ronduit hilarisch. Diverse hoogwaardigheidsbekleders hebben amper de hoop uitgesproken dat wildplassers de weg naar het nieuwe openbare toilet weten te vinden of er duikt even verderop een wat onguur type op. Hij ritst zijn broek dicht, springt op de fiets en verdwijnt.

Het is symptomatisch voor de problematiek in en rond het park aan de Papenberg. Want zo gaat het hier heel vaak. Vooral als het mooi weer is. Dan hangen de mannetjes die verderop in de instellingen verblijven er uren rond. Ze drinken goedkope blikken bier van de nabijgelegen Albert Heijn. Maar op een gegeven moment is het onvermijdelijke moment daar. Ze moeten piesen. Probleem is alleen dat ze hun volle blaas lukraak legen. ,,We hebben daar veel klachten over gehad vanuit de buurt’’, vertelt Joop van der Meer.

Daarom is hij als voorzitter van de Dorpsraad Beekbergen en Lieren al jaren in gesprek over de komst van een openbaar toilet. Het liefste zou hij zien dat er in het hart van het dorp een apart gebouwtje komt waarin ook vrouwen hun behoefte kunnen doen. Zover is het nog niet. Voorlopig moeten de dorpelingen het met een tussenoplossing doen, de GreenPee.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn