Lieke van Domburgh, directeur zorg bij Pluryn. Ze is medeverantwoordelijk voor het herplaatsen van ruim tweehonderd jongeren. ,,Een zware opdracht.”
Volledig scherm
PREMIUM
Lieke van Domburgh, directeur zorg bij Pluryn. Ze is medeverantwoordelijk voor het herplaatsen van ruim tweehonderd jongeren. ,,Een zware opdracht.” © Anita Pantus, Nijmegen

Pluryn-directeur over sluiting Hoenderloo Groep: ‘Wij laten geen enkel kind vallen’

InterviewNu zorgreus Pluryn de Hoenderloo Groep sluit, moet voor ruim tweehonderd jongeren een nieuwe plek worden gevonden. Onmogelijk, zeggen ouders, die zich ernstig zorgen maken over hun kinderen. Want de wachtlijsten in de jeugdzorg zijn lang. Hoe gaat Pluryn dit probleem oplossen? Directeur Lieke van Domburgh: ,,Wij laten geen enkel kind vallen.”

Na veertien opnames die op teleurstellingen uitliepen – met als dieptepunt elf weken in een jeugdgevangenis om de tijd te overbruggen naar een crisisopname – belandde de zoon van Jacqueline Nebbeling bij de Hoenderloo Groep in Apeldoorn. Hij maakte er ‘waanzinnige stappen’, geholpen door ‘een fijne groep begeleiders’. Maar net nu hij zo goed bezig is, gaat de boel dicht. ,,En moet hij als vee verhuizen naar een andere plek.” Ze vreest dat er nergens een geschikte plaats is voor haar zoon, die autisme heeft. ,,Er zijn ellenlange wachtlijsten. Voor deze groep kinderen is domweg geen instelling in Nederland. Hoe ga je dan tweehonderd kinderen op korte termijn een andere plek geven?”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn