Volledig scherm
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (links) woensdagavond in Apeldoorn tijdens een ouderwets avondje polderen. Rechts staat werkgeversvoorman Bernard Wientjes achter het spreekgestoelte klaar om te reageren. foto Kevin Hagens

Polderen aan Veluwse Tafel van 10

APELDOORN - Het regionale 'sociaal akkoord', dat vorige maand onder de naam 'Pact van Beekbergen' werd gepresenteerd, wordt mogelijk uitgevoerd als nationale pilot.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma nodigde woensdagavond de regio Stedendriehoek uit om hierover te praten. Het akkoord sorteert voor op de nieuwe Participatiewet die het kabinet voorbereidt en die beoogt om ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Werknemers en werkgevers onderhandelen nog met Klijnsma over de beoogde wet. Bernard Wientjes (VNO-NCW) en Ton Heerts (FNV) pleiten voor een uitwerking via de verschillende arbeidsmarktregio's. Het Pact van Beekbergen is daarvan een voorbeeld.

Het was een ouderwets avondje polderen, woensdag bij Gigant in Apeldoorn. Waarbij staatsssecretaris Klijnsma werknemers en werkgevers een opening gaf om een groot pijnpunt weg te spelen, in de uitwerking van de nieuwe Participatiewet.

Het vooruitzicht dat grotere werkgevers in de nieuwe wet wordt verplicht tot vijf procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, is voor zowel werknemers- als werkgeversorganisaties een gruwel. Voldoet een bedrijf niet aan dat quotum, dan volgt een boete van vijfduizend euro per werkplek van een arbeidsgehandicapte. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes (VNO-NCW) vindt dat werkgevers zelf hun verantwoordelijkheid wel kunnen nemen, zei hij tijdens de 'Tafel van 10', een door de PvdA Apeldoorn georganiseerde themabijeenkomst. Hij wil samen met vakbonden en overheid targets stellen. ,,Als we die over vier tot vijf jaar niet hebben gerealiseerd mogen daar consequenties aan worden verbonden'', zei hij.

Volgens werkgeverstopman Ton Heerts (FNV) zijn er al bedrijven die eventuele boetes in hun begroting opnemen als Klijnsma het quotum wél doorvoert. ,,Ze kopen hun verplichting af en dan gooien we dus het kind met het badwater weg.''

FNV en VNO-NCW verwachten meer te kunnen bereiken via samenwerking binnen de 35 arbeidsmarktregio's. Het 'sociaal akkoord' dat onder de naam Pact van Beekbergen vorige maand in de Stedendriehoek werd gepresenteerd vinden ze daarvan een mooi voorbeeld.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn