Politie houdt extra toezicht in Oost-Nederland vanwege schietpartij Utrecht

De politie is in Oost-Nederland extra aanwezig op een aantal strategische locaties, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Utrecht. Onder meer de NS-stations van Deventer en Apeldoorn worden deze maandag bewaakt door politie.

Agenten zijn ‘alert en aanwezig op aanslag-gevoelige locaties’, beschrijft woordvoerder Marloes Ballast. ,,Denk aan stations en geloofshuizen. Concreter dan dat kunnen we het nu niet aangeven.’’ Behalve voor bewaking, zijn de agenten ook op straat om eventuele ongeruste burgers gerust te stellen.
De politie spreekt niet uit hoe lang de verhoogde paraatheid van kracht blijft, anders dan dat dat gebeurt ‘zo lang het nodig is'. Of er extra mankracht wordt ingezet, was maandagmiddag niet aan te geven.

In Deventer zag fotograaf Rens Hulman onder meer een agent posten bij de ingang van het station en er reden meerdere politievoertuigen in de omgeving, net als bij de Centrum Moskee. Bij het Apeldoornse station is eveneens politie aanwezig; agenten dragen beschermende vesten. Ze rijden ook langs de Turkse moskee die dicht bij het station ligt.

Persbureau GinoPress ziet bewaking bij de moskee in Lelystad. Hetzelfde geldt voor het station in die plaats.

Volledig scherm
De politie patrouilleert onder meer in Apeldoorn langs het NS-station en de vlakbij gelegen Turkse moskee. © Luciano de Graaf
Volledig scherm
© Rens Hulman/News United
Volledig scherm
Bij de Al-Firdaus Moskee aan de Archipel in Lelystad is de beveiliging opgeschroefd vanwege de gebeurtenissen in een tram in Utrecht. Bij de moskee staat politie voor het pand, meldt GinoPress. © GinoPress
Volledig scherm
Bij de Centrum Moskee in Deventer zijn veel mensen, maar is geen opvallende bewaking te zien. © Janko van Sloten
  1. 7 vragen aan de onderzoekers die ruim 15.000 teken testen op levensgevaarlijk virus
    PREMIUM
    Aanrader van redactie

    7 vragen aan de onderzoe­kers die ruim 15.000 teken testen op levensge­vaar­lijk virus

    Ruim 15.000 teken uit alle delen van het land worden op dit moment onderzocht door wetenschappers van de Wageningen Universiteit (WUR) in het kader van een onderzoek naar het voor de mens gevaarlijke ‘tekenvirus’ TBE. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken hoe het virus zich verspreidt. In drie jaar tijd zijn zes mensen er flink ziek door geworden. Het meest recente geval deed zich deze vorige week voor in Twente.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn