Volledig scherm
Het mag gewoon: Fietsen op De Eglantier, maar niet iedereen is het daar mee eens. © Maarten Sprangh

Poll: Grote meerderheid voor fietsverbod op Eglantier

Lezers van de Stentor zien het liefst dat er een fietsverbod wordt ingevoerd op winkelcentrum De Eglantier. Dat blijkt uit een internetpoll van deze krant. Slechts 19 procent van de 1750 mensen die aan de poll deelnamen houdt de situatie het liefst zoals deze nu is.

Op het grootste winkelcentrum van De Maten komen verkeersdeelnemers met verschillende belangen samen. Aan de ene kant mensen die rustig boodschappen willen doen en wandelend door de straten gaan. Anderzijds mensen die op de fiets komen en fietsers die de weg alleen gebruiken om van A naar B te komen. Met name die laatste groep zorgt voor het gevaar, zegt ondernemersvoorman Jos Diependaal.

De Eglantier bestrijkt een behoorlijk oppervlak. Omdat het voor veel fietsers een doorgaande route is, is er nooit een fietsverbod ingevoerd. Brommers en scooters mogen er niet rijden. Winkeliers onderzoeken met een verkeersdeskundige van de gemeente met welke maatregelen de veiligheid het meest gebaat is.

Winkeluren

Van de 1750 deelnemers aan de poll bepleit 42 procent een algeheel fietsverbod. Voor 38 procent geldt dat er niet meer gefietst mag worden tijdens de uren dat de winkels open zijn. Wat 19 procent betreft blijft alles zoals het nu is.

Mevrouw De Haan behoort tot de groep mensen die vindt dat er niet meer gefietst mag worden. ,,Ook al was dat in het verleden wel zo, dingen veranderen. Vroeger mocht je met een auto in de Hoofdstraat rijden. Nu is het centrum van Apeldoorn voetgangersgebied. Je mag er niet fietsen als de winkels open zijn. Waarom komt die regel ook niet in De Eglantier? Er mag niet gefietst worden als de winkels open zijn. Ik heb nooit gesnapt waarom daar wel gefietst mag worden. Op de stoep mag je ook niet fietsen!''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn