Volledig scherm
Het grijs geverfde kunstwerk Starting Point aan de Baron Sloetkade. © Hanne Koops

Prijskaartje van meer dan tienduizend euro voor herstellen geverfd Apeldoorns kunstwerk

Het verwijderen van de grijze laag verf van het kunstwerk ‘Starting Point’ op de Baron Sloetkade gaat bijna 11.000 euro kosten. De gemeente Apeldoorn wil die kosten proberen te verhalen op de man die het kunstwerk in mei van een nieuwe lik verf voorzag.

In de afgelopen tijd werden er meerdere proeven uitgevoerd om te bepalen welke methode het meest geschikt is. In eerste instantie zou er een techniek met ijsstralen worden gebruikt, maar die methode blijkt erg arbeidsintensief en is daardoor te kostbaar, laat de gemeente in een reactie weten.

,,Gekozen is nu voor een andere vorm, stralen met een Torbosysteem. Het straalmiddel en water worden in een ketel gemengd, waardoor er geen stofoverlast ontstaat’’, legt gemeentewoordvoerder Jeroen van Kouwen uit. ,,Na het reinigen worden de beschadigde delen opnieuw geverfd in de juiste kleur en het geheel wordt afgewerkt met een beschermende laag.’’

Prijskaartje

De kosten voor het herstel van het kleurrijke kunstwerk komen op bijna 11.000 euro uit. Van Kouwen: ,,Dit gaan we proberen te verhalen op de dader. Het bedrijf dat de herstelwerkzaamheden gaat uitvoeren, zal proberen de restauratie zo snel mogelijk in te plannen.’’

Een 40-jarige man uit Meppel ging op 17 mei met grijze verf, een verfkwast en roller in de weer. Hij vond de kleuren van het kunstwerk naar eigen zeggen niet mooi. De man werd uiteindelijk door de politie gearresteerd, de gemeente heeft aangifte gedaan tegen hem. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn