Volledig scherm
Paleis Het Loo in Apeldoorn. ANP

Prins Floris praat mee over Apeldoorn

door Johannes RutgersAPELDOORN - Prins Floris is een van de mensen die in een speciale denktank gaan meepraten over de strategische koers van de gemeente Apeldoorn.

Ook Paul Schnabel, tot onlangs directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, en Elco Brinkman maken onderdeel uit van dat nieuwe Looberaad.

De groep is een initiatief van burgemeester John Berends. Het Looberaad komt minimaal twee maal per jaar bijeen op Paleis Het Loo. Elke keer komt een ander thema op tafel. Het beraad schetst wat de ontwikkelingen zijn - nationaal of zelfs internationaal - en welke rol Apeldoorn daar in zou moeten spelen.

Een vierde prominent in het beraad is Paul de la Chambre: klinisch psycholoog en voorzitter van de raad van bestuur van 's Heeren Loo. Daarnaast schuiven behalve de burgemeester twee wethouders aan, en twee leden uit een al bestaande Apeldoornse denktank. Eventueel worden ook externe deskundigen uitgenodigd, bijvoorbeeld uit het netwerk van een van de prominenten.

Iedereen werkt 'om niet' mee en de ruimte in Het Loo is vrij beschikbaar. Ook verder zijn er nauwelijks kosten, aldus Berends, behalve die van 'een hapje en een drankje'.

Het is niet de bedoeling dat 't Looberaad gaat bepalen wat er in Apeldoorn gebeurt, en dat dus het echte gemeentebestuur wordt verdrongen, zegt de burgemeester. Dat blijft de baas.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn