Volledig scherm
PREMIUM
Een bermbrand in Ede. © William Harthoorn

Provinciale wegen en sporen krijgen brandsingels: ‘Een bermbrandje moet geen bosbrand worden’

Een vrachtwagen met een klapband op de snelweg, een stuk heet metaal vliegt er vanaf en komt in de droge berm terecht. Al snel woedt er een flinke bosbrand. Door de begroeiing langs kwetsbare plekken aan te passen willen veiligheidsregio’s Noord- en Oost Gelderland en IJsselland dat voorkomen.

Bij een droge, warme zomer is er niet heel veel nodig om een grote bosbrand te veroorzaken. Bermen langs de weg, maar ook de bermen langs treinsporen vatten snel vlam, doordat de vonken van remmende treinen de droge berm aansteken. Het is daarom zaak dat spoorwegen en snelwegen voorzien worden van een ‘brandsingel’, stellen veiligheidsregio's en de provincies. 

  1. Mengeling van emoties rond herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
    PREMIUM

    Mengeling van emoties rond herinne­rings­cen­trum Apeldoorn­sche Bosch

    In het huis waar Yvonne Elzas als kind logeerde, komt een permanent herinneringscentrum over het oorlogsdrama van het Apeldoornsche Bosch. Haar grootouders woonden hier omdat haar opa directeur was van internaat Paedagogium Achisomog. Goed dat het herinneringscentrum er komt, zegt Elzas, al vindt ze het zelf steeds moeilijker om oorlogsverhalen te horen. ,,Ik kan bijna geen documentaire zien, maar nog steeds voel ik me hier ontzettend thuis.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn