Volledig scherm
APELDOORN - De politie is bezig om de koop en verkoop van illegaal zwaar vuurwerk via Instagram te frustreren. Door onderzoek op internet is het de politie gelukt om zo'n negenhonderd accounts te achterhalen waarop handel in illegaal vuurwerk zichtbaar is. Instagram haalt deze profielen offline. © ANP

PvdD: maak in elk geval Apeldoornse parken vuurwerkvrij voor dieren

Een aantal parken in Apeldoorn moet vuurwerkvrij  zijn, vanwege het belang van dieren. Dat gaat de Partij voor de Dieren donderdag in de Apeldoornse gemeenteraad voorstellen.

De PvdD stelt voor om bij wijze van proef het Matenpark, Mheenpark, Zuiderpark, Sprengenpark en Oranjepark tot vuurwerkvrije zone te bestempelen. 

Vrijheid

Onlangs sprak de lokale politiek nog over vuurwerkvrije zones. Het idee was toen dat de gemeente zou promoten dat buurtbewoners daar onderling afspraken over maken. Dat voorstel haalde het nipt niet; 20 van de 39 raadsleden verwierpen dat idee. Daarnaast is burgemeester John Berends, verantwoordelijk voor openbare orde, een verklaard voorstander van de vrijheid om vuurwerk af te steken.

Honden

De PvdD zet desondanks door met een nieuw voorstel. ‘Mensen kiezen er zelf voor om vuurwerk af te steken, dieren niet’, motiveert raadslid Arjan Groters. ‘Hoewel Apeldoorn het goed doet op het gebied van dierenwelzijn ontbreekt het hier nog aan vuurwerkvrije zones op plekken waar veel dieren komen.’ Onder meer het uitlaten van honden rondom de jaarwisseling is een probleem voor velen, weet Groters. ‘Daarnaast wonen er in de parken wilde dieren die overlast ervaren en letsel op kunnen lopen door het afsteken van vuurwerk.’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn