Volledig scherm
foto ANP

Rechter rekent 'intrieste' zaak af met werkstraf

APELDOORN/ZUTPHEN - Haar vader hield de contacten met haar zoontje tegen, haar moeder was net overleden en ze was verslaafd aan cocaïne. De 38-jarige A. de B. uit Apeldoorn 'draaide door' en brak bij haar vader in. Ze jatte sieraden van haar moeder, die ze verkocht bij de juwelier en pinde in totaal ruim 11.000 van haar vaders bankrekening. Hevig geëmotioneerd vertelde ze maandag aan de politierechter in Zutphen haar verhaal. De B. kreeg 120 uur werkstraf.

De Apeldoornse is al jaren verslaafd, eerst aan drank en later aan drugs. In de zomer van 2011 raakte ze alles kwijt wat haar lief was: haar moeder en haar zoontje, die bij haar vader woont, zag ze nog maar weinig. 'Ik draaide door', vertelde ze huilend aan de rechter.

Ze wist dat ze geen toestemming had om in haar ouderlijk huis te komen, maar ze had de sleutel nog en ging toch. Ze nam in ieder geval bankpassen mee en maakte met een koevoet een metalen kast open, waar onder meer de sieraden van haar moeder lagen. De ongeveer 2.000 euro die de kettingen, ringen en een hanger opbrachten, gingen grotendeels op aan drugs. Ze verkocht ze bij diverse juweliers en in hun administratie werd haar paspoort aangetroffen.

De B. gaf onomwonden toe wat ze had gedaan. ,,Ik heb alleen absoluut geen rekening gehouden met de consequenties'', zei ze tussen haar tranen door. ,,Mijn zoontje van dertien is heel boos en dat begrijp ik.'' De vrouw heeft inmiddels haar leven weer op de rails, nadat ze er twee jaar geleden zelf voor koos om zich in een afkickkliniek te laten opnemen. Nog steeds heeft ze regelmatig contact met een psychiater van Tactus Verslavingszorg. 'Dat siert u echt ontzettend', vond de rechter.

Eenmaal uit de kliniek kreeg ze een zwaar auto-ongeluk, waarbij ze haar bovenbeen op drie plaatsen brak en zelfs deels verbrijzelde. ,,Ik ben nu nog aan het revalideren.'' Ook is er zicht op een omgangsregeling voor haar zoontje.

,,Een intrieste zaak'', zei de officier van justitie. ,,Een vader die aangifte doet tegen zijn dochter… dan is er vaak sprake van een noodkreet.'' De feiten waren dermate ernstig dat een celstraf op zijn plaats was geweest, ook vanwege het strafblad van De B.. ,,U bent echter bezig uw leven weer op te pakken en dat vind ik knap. Ik wil dan ook de deur richting de toekomst niet dichtgooien. Bij een celstraf is niemand gebaat.''

Dus werd het een werkstraf. De officier eiste 160 uur. ,,Ik wil afrekenen met u, een streep eronder en u het vertrouwen geven voor de toekomst.'' De rechter hield nog iets meer rekening met de persoonlijke omstandigheden en haalde daar veertig uur vanaf.

  1. Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk
    video

    Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk

    Tiny Heijmans uit Geffen, finalist van het verspreidingsgebied Brabants Dagblad, is op de KNVB Campus in Zeist uitgeroepen tot winnaar van de Clubhelden van de amateursport 2017. Als vrijwilliger van Nooitgedacht, de voormalige club van Ruud van Nistelrooij, ontving hij 10.000 euro voor zijn club. Harderwijker Goossen Luytjes, als VVOG-vrijwilliger de winnaar van het Stentor-gebied, haalde de top-drie niet maar ging wel met een minicruise naar huis.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn