Volledig scherm
Molukse vlaggen bij de rechtbank in Zutphen, donderdagochtend. © Arjan Gotink

Rechter: theater Orpheus in Apeldoorn moet Molukkers toelaten voor hun herdenking

video & updateDe Molukse gemeenschap in Nederland mag het uitroepen van een onafhankelijke eigen staat gewoon herdenken in theater Orpheus in Apeldoorn. De Molukse regering in ballingschap heeft dat afgedwongen via de kort-gedingrechter in Zutphen. 

De RMS (Republik Maluku Selatan) wil net als voorgaande jaren de herdenking van het uitroepen van een eigen, onafhankelijke staat vieren in Orpheus. De directie van het Apeldoornse theater zag dat niet zitten met het oog op de veiligheid, werd donderdag duidelijk tijdens het kort geding.  De rechter besliste vrijdagochtend anders: Orpheus moet de Molukkers gewoon ontvangen voor hun herdenking.

De herdenking op 25 april moet gewoon plaatsvinden in Orpheus, vindt de kort-gedingrechter. Als het theater blijft volharden in een ‘nee’, dan moet het een dwangsom betalen. Het argument van Orpheus dat de herdenking ‘niet veilig’ kan plaatsvinden, vond kennelijk geen grond bij de rechtbank. 

Theater Orpheus heeft duidelijk de balen van de uitspraak, blijkt uit de reactie van directeur Mirjam Barendregt. ,,Het is volkomen duidelijk dat niet wij maar de eiser (RMS, red.) afspraken heeft geschonden en zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden.’’ Barendregt moet gissen naar de reden achter het oordeel van de rechtbank, die wordt pas later bekendgemaakt. ,,Maar we staan voor een voldongen feit. Het is een vrijwel onmogelijke klus om op zo’n korte termijn een evenement van deze omvang te organiseren, maar we hebben geen keus.’’

Oordeel

De precieze motivatie van de rechter in Zutphen is niet bekendgemaakt, omdat de uitspraak snel moest komen: de herdenking vindt plaats op 25 april. Vrijdag, een dag na het kort geding, kwam de rechter al met zijn oordeel. Hoe de rechtbank tot het vonnis is gekomen wordt binnen 14 dagen bekendgemaakt. 

Bekijk hieronder beelden die donderdag rond het kort geding in Zutphen werd gemaakt. 

Volledig scherm
Sympathisanten van de Molukse regering in ballingschap bij de rechtbank in Zutphen. © Arjan Gotink
  1. Pascal is na zijn 13e woestijnrally weer thuis in Beekbergen: ‘Ik zie Dakar als het leven in het kort’
    PREMIUM
    video

    Pascal is na zijn 13e woestijn­ral­ly weer thuis in Beekbergen: ‘Ik zie Dakar als het leven in het kort’

    Een kat heeft negen levens wordt wel gezegd, maar Pascal de Baar heeft er zoveel meer. De man uit Beekbergen deed in Saudi Arabië voor de dertiende keer mee aan de Dakar Rally. De editie van ’s werelds meest gevaarlijke woestijnrally kostte twee coureurs het leven. ,,Dakar is het leven in het kort. Met dezelfde hoogte- en dieptepunten, in de hoogste versnelling.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn