Volledig scherm
Apeldoorn maakt zich op voor de landelijke intocht van Sinterklaas, met roetveegpieten. © ANP

Rechter ziet geen aanleiding voor zitting over roetveegpieten in Apeldoorn

Een tweede poging van de man uit Amsterdam om via de rechtbank roetveegpieten te verbieden bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn aanstaande zaterdag is al meteen gestrand. De voorzieningenrechter heeft het verzoek zonder zitting afgewezen.

De man trok eerder de aandacht door het afschaffen van Zwarte Piet te betitelen als een vorm van genocide. Via de rechter wilde hij de vergunning voor de intocht laten schrappen. Dat werd afgewezen, formeel juridisch omdat de kleur van de pieten geen rol speelt in de vergunning. Bovendien wordt de man niet gezien als belanghebbende.

Ruimer

De man meent dat het begrip ‘belanghebbende’ ruimer moet worden uitgelegd en hij had de rechtbank daarom gevraagd de vergunning voor de intocht op te schorten in afwachting van de behandeling van zijn bezwaren. 

Maar volgens de voorzieningenrechter kan een dergelijke principiële rechtsvraag over het begrip belanghebbende niet worden beantwoord aan de hand van een schorsingsverzoek. Daarom wordt er geen zitting aan gewijd. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn