Volledig scherm
© Frans Nikkels

Regio-omroepen zien miljoenen-gebaar overheid als goedmaker

ARNHEM / LELYSTAD – De 17 miljoen euro die de regionale omroepen toegedacht is voor een betere samenwerking wordt door Omroep Gelderland gezien als ‘een goedmaker voor steken die de staatssecretaris eerder heeft laten vallen’. En dat een verplichte landelijke samenwerking nu van de baan is wordt toegejuicht.

,,Zo’n landelijke opschaling levert op papier veel geld op, maar in de praktijk is dat meestal niet de uitkomst. Kijk naar de plannen met de politie, al die grootschaligheid kost enorm veel geld’’, zegt Guus Van Kleef, directeur van Omroep Gelderland.
Van Kleef is blij met de vrijheid die hij nu krijgt om op verschillende vlakken met verschillende partners samen te werken. ,,Zo zijn we deze week begonnen met een programmareeks in samenwerking met Oost, Drenthe en Noord. Maar voor camera’s en andere apparatuur werken we samen met de omroepen in Brabant en Limburg. Daardoor is de samenwerking veel efficiënter en met deze 17 miljoen kunnen we innovatieve dingen gaan financieren’’.

Bezuiniging gaat door
Bij Omroep Flevoland gaan ze ook zeker samenwerken met andere partners, maar welke dat zijn wordt pas in januari meegedeeld. ,,We willen eerst ons eigen bedrijf op orde hebben en volgen de juiste procedure met de OR. Maar het kan zijn dat we deels met de omroepen in de Randstad samenwerken en voor een ander deel voor andere partners kiezen’’, zegt Allard Berends, hoofdredacteur/directeur van Omroep Flevoland. De eerder aangekondigde bezuinigingen zullen door het gebaar van de overheid niet verdwijnen: ,,De bezuiniging van 1 miljoen euro per jaar blijft voor ons overeind. Dit is nu een extra bedrag dat in een apart potje wordt gestopt’’.

Noordelijke samenwerking
RTV Oost liet eerder deze week weten te gaan samenwerken met de regionale omroepen van Groningen, Friesland en Drenthe. Door samen te werken op het gebied van techniek, personeelszaken, financiën en verkoop willen de omroepen bezuinigingen opvangen en de kwaliteit verbeteren. Een plan om met alle dertien 'regionalen' te gaan samenwerken liep vorige maand spaak. De regionale omroepen moeten samen 17 miljoen euro bezuinigen, maar werden het niet eens over hoe dat zou moeten. ,,Dat plan was te groot en te centraal aangestuurd", zegt directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn