Volledig scherm
Riant en Van Wijnen ondertekenden woensdag een overeenkomst voor de bouw van twaalf villa's en een appartementencomplex op Landgoed Spelderholt in Beekbergen. © Paul Hartman

Riant gaat eindelijk bouwen op Spelderholt in Beekbergen

Ruim dertien jaar nadat het oorspronkelijke plan werd gepresenteerd, wordt dan eindelijk begonnen met de bouw van twaalf villa's en een appartementencomplex op Landgoed Spelderholt in Beekbergen. Woensdag sloot initiatiefnemer Riant Equestrian Centre een overeenkomst met bouwbedrijf Van Wijnen.

De komende weken wordt de sloop van de opstallen op Landgoed Spelderholt hervat. Medio maart gaan de woningen - die een prijskaartje krijgen van minimaal 800.000 euro - de verkoop in. ,,In diezelfde periode wordt begonnen met de aanleg van de infrastructuur", vertelt Mieke van Tergouw, eigenaar van Riant. ,,We hopen dat het project binnen twee tot drie jaar is afgerond. Al bestaat er natuurlijk een kans dat het een jaartje langer duurt."

Landgoed Spelderholt

Tot 1997 zat op de bouwlocatie het Instituut voor Pluimveeonderzoek. In 2004 kwam Geldersch Landschap met het plan om Riant met zijn hele hebben en houwen te verhuizen van de Bruggelerweg in Beekbergen naar Landgoed Spelderholt. Naast een paardensportcentrum en een horecagelegenheid, moesten ook twaalf villa's en een appartementencomplex worden ontwikkeld.

Deze plannen werden echter voortdurend geteisterd door tegenslagen. Omwonenden kwamen in verzet met langlopende juridische procedures als gevolg. Ook zat het economisch tij tegen. Door het uitbreken van de kredietcrisis belandde de woningmarkt in een dip. Dat maakte het voor Riant bijzonder lastig om de plannen voor Spelderholt van de grond te krijgen. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn