Voor onder meer het aanvragen van een nieuwe ID-kaart is thuis een afspraak te boeken. In het stadhuis is na aanmelding nog maar een korte wachttijd nodig, als het goed is.
Volledig scherm
Voor onder meer het aanvragen van een nieuwe ID-kaart is thuis een afspraak te boeken. In het stadhuis is na aanmelding nog maar een korte wachttijd nodig, als het goed is. © Niels Leusink

Rijbewijs op zaterdag afhalen? Dat gaat in Apeldoorn niet gebeuren

Een paspoort halen of rijbewijs verlengen zullen Apeldoorners doordeweeks moeten blijven plannen. Het is te duur om de balies in het stadhuis ook op zaterdag te openen, concludeert de gemeente na een onderzoekje.

Een aantal politieke partijen had gevraagd om zo'n openstelling in het weekend. Er is bekeken wat de gevolgen zijn van het openen van het loket van de dienst Burgerzaken op zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur. In dat scenario zouden de balies op dinsdagmiddag juist sluiten.

Beveiliging

Uitvoering van dat idee zou tenminste 144.000 euro per jaar kosten, blijkt volgens burgemeester en wethouders uit doorrekeningen. Dat komt doordat er op zaterdag allerlei extra kosten gemaakt moeten worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de beveiliging van het stadhuis. Die is op dinsdag toch al aanwezig, terwijl die op zaterdag speciaal voor de loketten ook in touw moet komen. Dat geldt ook voor onder meer energie. Ook zijn de personeelskosten hoger vanwege een toeslag voor weekendwerk. Apeldoorn kan extra uitgaven momenteel, nog meer dan anders, missen als kiespijn. Er zijn al grote financiële problemen, met name rond de uitvoering van zorgtaken. 

Internet

Burgemeester en wethouders wijzen er op dat de dienstverlening ook steeds meer via internet gebeurt, waardoor inwoners verschillende taken 24 uur per dag thuis kunnen regelen. Daarnaast moet het maken van een afspraak voor bijvoorbeeld een paspoort ervoor zorgen dat mensen met weinig wachttijd rekening hoeven te houden.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn