De Americahal, hier op de voorgrond, maakt plaats voor een bouwmarkt.
Volledig scherm
De Americahal, hier op de voorgrond, maakt plaats voor een bouwmarkt. © Bram van de Biezen

Roemruchte Americahal in Apeldoorn wordt afgebroken en weer opgebouwd in Zwolle

De Americahal uit Apeldoorn gaat tegen de vlakte - maar blijft toch bestaan. De hal wordt in Zwolle opnieuw opgebouwd en krijgt zo een tweede leven.

Kermissen en boekenmarkten, shows met honderden siervogels of juist postzegels, beurzen, concerten, maar ook de opvang van asielzoekers: de Americahal heeft aan van alles en nog wat onderdak geboden. Dat bonte bestaan zit er op. De bekende evenementenhal aan de Laan van Erica maakt plaats voor een Hornbach-bouwmarkt.
Binnenkort verdwijnt het gebouw. Maar wie de hal dierbaar is, heeft geluk. Want de hal eindigt niet als gruis. Er volgt demontage, of ‘circulaire sloop’. Samen met Boverhoff Sloopwerken gaat de gemeente Apeldoorn proberen zoveel mogelijk materialen te hergebruiken: het doel is 98 procent. En de hal zelf wordt dus volledig herplaatst. Dat wil zeggen, met de materialen wordt een vergelijkbare hal gemaakt. Het zal dus geen exacte kopie zijn. 

Bekendheid

De gemeente spreekt van een uniek project, gezien de omvang van het pand. In Apeldoorn is het volgens de gemeente het eerste circulaire-sloopproject. Daarbij is het leuk dat de Americahal in een bepaalde vorm blijft bestaan, stellen gemeente en Boverhoff. ‘De Americahal genoot regionale, maar ook landelijke bekendheid vanwege de beurzen, concerten, kermissen en evenementen die er gehouden werden. Beide partijen zijn blij dat het gebouw en deze historie zo toch behouden kan blijven.’

De voorbereidingen worden de komende weken in gang gezet. Voor het eind van dit jaar moeten de werkzaamheden er op zitten. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn kon dinsdagmiddag nog niet aangeven voor welk doel de hal naar Zwolle gaat, ook Boverhoff licht het project nog niet verder toe. Na de zomer worden meer details over de bijzondere herbouw bekend. Bij de gemeente Zwolle is plan om de Americahal in die stad weer op te bouwen nog niet bekend.

Het Boekenfestijn was een van de succesnummers van de Americahal.
Volledig scherm
Het Boekenfestijn was een van de succesnummers van de Americahal. © Maarten Sprangh
De periodieke vlooienmarkt: jarenlang vaste prik.
Volledig scherm
De periodieke vlooienmarkt: jarenlang vaste prik. © Maarten Sprangh
De hal werd in 2015 ingericht met kleine kamers; om tijdelijk vluchtelingen in op te vangen.
Volledig scherm
De hal werd in 2015 ingericht met kleine kamers; om tijdelijk vluchtelingen in op te vangen. © ANP/Vincent Jannink

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn