Volledig scherm
© ANP

Rowen Aïda Ben Rabaa schittert in Flashdance

RECENSIE | MUSICAL - Rowen Aïda Ben Rabaa. Onthoud die naam, want deze jonge actrice verdient een plek in het felste spotlicht. Rowen speelde vrijdag in Orpheus de hoofdrol in Flashdance. Ze verving de zieke Anouk Maas. Rabaa toonde geen aarzelingen en schitterde – energiek acterend, zingend en dansend - tot in de fameuze veeleisende slotscène waarin het naar danssucces hongerende fabrieksmeisje Alex auditie moet doen.

De musical, zoals nu vertaald uitgebracht door Albert Verlinde, is gebaseerd op de film uit 1983. Het verhaaltje is snel verteld: stoere staalbewerkster wil doorbreken als danseres en met een beetje hulp van haar jeugdige baas Nick Hurley (Jim Bakkum) en haar oude danslerares Hannah Long (Carry Tefsen) slaagt ze daarin. Er zijn nog twee zijlijntjes met een aan de coke rakende vriendin en een als komediant mislukkende vriend, maar die voegen weinig toe.

De uitbundige sexy dans en de ijzersterke hits What a feeling, Maniac, Gloria, Manhunt en I love rock ‘n roll moeten de schwung brengen. Met een puik bandje en een strak geregisseerd ensemble met afgetrainde lijven en prima stemmen lukt dat. De interactie tussen Rabaa, Bakkum als geloofwaardige rijkeluiszoon met een gouden hart en Tefsen als fysiek breekbare maar geestelijk onverwoestbare mentor is prima voor elkaar.

Het duurt alleen erg lang voor ‘ze’ elkaar krijgen en Alexandra voluit gaat voor die gedroomde carrière. Gelukkig zit er veel vaart en kracht in de zang- en dansgedeelten. En de scène met Alex en de beroemde watersplash, vlak voor de pauze, is magnifiek. Toch zou Flashdance als geheel spetterender kunnen zijn. Tweeënhalf uur is rijkelijk lang voor een voorstelling met zo’n simpele plot. Zelfs de eyecatcher Rabaa kan niet voorkomen dat de show af en toe inkakt.

Flashdance
Gezien: Orpheus Apeldoorn 20/12
Verder: Zwolle 14 en 15/1
4 sterren

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn