Volledig scherm
Het buurthuis in de wijk Zevenhuizen © Maarten Sprangh

Roze lampjes tegen Apeldoornse hangjongeren

APELDOORN - Om overlast van hangjongeren te voorkomen heeft de beheerder van buurthuis Het Atrium in Zevenhuizen een vrij opmerkelijke aanpak gekozen. De buitenlampen van het buurthuis zijn roze gemaakt en er zijn camera's opgehangen.

"Roze verlichting schijnt minder aantrekkelijk te zijn voor jongeren om in te staan," zegt Jeroen van Zuuk, een van de welzijnswerkers in Het Atrium.

Niet stoer
Beheerder van het gebouw is het Leger des Heils. In samenwerking met de andere gebruikers heeft het Leger gezocht naar een mogelijkheid om hinder van hangjongeren te voorkomen. Vooral in de zomer is er sprake van overlast. Roze verlichting vinden jongeren niet stoer. Roze is een kleur voor meisjes en homo's, vinden ze. In roze licht willen ze niet staan. Het Leger des Heils hoopt dat de jongeren nu een andere plek zoeken om samen te komen.

Een tweede voorziening, die de gemeente Apeldoorn wil realiseren, is een wifiplek voor de hangjongeren. Een plek die niet direct bij Het Atrium en de omliggende woningen ligt.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn