Volledig scherm
Pen, papier, touringcar en een kopje koffie. Het zijn de benodigdheden om appende truckers op de bon te slingeren. © Politie

Ruim 500 boetes bij grote controle met ‘belbus’ in Oost-Nederland

De verkeerspolitie heeft gisteren en vandaag bij een grote verkeerscontrole op de snelwegen in Gelderland en Overijssel ruim 500 bekeuringen uitgedeeld. De politie zette bij de controle de ‘belbus’ in. 

De controle vond plaats op de A1, A28 en de A50. Undercoveragenten in een touringcar constateerden de overtredingen, waarna onopvallende eenheden de bestuurders een stopteken gaven en op de bon slingerden. In de touringcar hebben agenten ook goed zicht in de cabines van vrachtwagens.

Bekeuringen

De politie schreef in totaal  531 bekeuringen uit, waarvan 290 voor het vasthouden van een telefoon. De overige 241 bonnen werden uitgedeeld voor overtredingen als kleven, snelheid, negeren doorgetrokken streep en rechts inhalen. 

Ook werd er proces verbaal opgemaakt voor artikel 5 van de Wegenverkeerswet (gevaar veroorzaken) en van een bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd. Deze bestuurder reed 58 km/u te hard. Een andere automobilist werd aangemeld bij het CBR vanwege een reeks overtredingen. 

Daarnaast werd er ook nog een positieve speekseltest en bloedproef afgenomen bij een automobilist. Deze bestuurder reed onder invloed van drugs. De exacte uitslag van de bloedproef wordt op een later moment bekend.

Bij eerdere controles met de ‘belbus’ in Oost-Nederland werden ook al honderden boetes uitgeschreven.

Boetebedrag

Op een telefoon vasthouden, en dan maakt het niet uit wat ermee gedaan wordt, staat een boete van 230 euro, exclusief 9 euro aan administratiekosten.

Bekijk hier een filmpje van een eerdere controle met de touringcar.

  1. Ernstig zieke Voorstenaar Mark Gilligan (54) trekt ten strijde tegen slopende ziekte MS

    Ernstig zieke Voorste­naar Mark Gilligan (54) trekt ten strijde tegen slopende ziekte MS

    Mark Gilligan wil niet langer lijdzaam toezien hoe hij steeds verder aftakelt. Hij verkiest de aanval tegen de slopende ziekte multiple sclerose (MS). De 54-jarige Voorstenaar is een crowdfundingactie gestart. Die moet 75.000 euro opleveren zodat hij in Mexico of Rusland een stamceltransplantatie kan ondergaan. Deze behandeling wordt in Nederland (nog) niet aangeboden. De actie kent een vliegende start: in een week is er al bijna 18.000 euro gedoneerd.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn